TarihTürk Devletleri Tarihi

Son Seferler:Otronto ve Zigetvar

Otronto, şu anki İtalya yarımadasının güneydoğusunda, çizmenin topuk kısmında olan şehrin adıdır.

Osmanlı donanması 24 Temmuz 1480 tarihinde Otronto’ya demirledi. Sipahiler şehri kuşattı. 11 Ağustos’ta şehir daha fazla direnç gösteremedi ve düştü. Şehre yerleşen Türkler daha ilerisine gitmek istediler ama Napoli’den gelen büyük birlikler buna engel oldu. Fatih Sultan Mehmet Otronto’yu Avrupa’da yeni fetihler için bir üs olarak kullanmayı istiyordu ama şehir halkının büyük kısmı şehirden firar etmişti. Halk Osmanlı askerlerine yardım etmeyi ve tekrar şehre dönmeyi de reddediyordu. Yaşanan bu gelişme üzerine kuvvetlerinin büyük bir kısmını çeken Osmanlı Otronto’da küçük bir birlik bıraktı. Bu birlik deniz yolu vasıtasıyla beslenebilecekti.
3 Mayıs 1481 günü II. Mehmet ölünce yerine oğlu Bayezid geçmiş ve Cem Sultan vakası sebebiyle devlet dış politikada aktif olamamıştır. Osmanlı Devleti bu gelişme üzerine İtalya’ya asıl seferini düzenleyememiş ve bölgeden tamamiyle çekilmek zorunda kalmıştır.
Zigetvar, tam karşılığı ada-kale olan şehir. Macarca ismi Szigetvar’dır. ‘Szigetvar’ Macarcada ada; ‘var’ ise kale demektir. Kale tarihte iki kez Osmanlılar tarafından kuşatılmış. İlki 1556’da olan kuşatma Osmanlı için zaferle sonuçlanmamış ve kimi kaynaklara göre 10 bin asker şehit olmuştur. İkinci kuşatma ise ilkinden on yıl sonra 1566’da olmuştur. Kanuni’nin asıl amacı Viyana iken Zigetvar’ı da almak ister. Zira Zigetvar alınırsa bir üs olarak kullanılabilecekti. Lakin kuşatma Osmanlı için hiç de kolay olmadı. Sayıları 80.000’i bulan Osmanlı ordusu 2500 kişilik kişilik kale muhafızlarına karşı üç büyük taarruz düzenledi ve kuşatmayı 33 gün boyunca sürdürdü. Ancak otuz üçüncü günün sonunda kaleyi savunan Macar Zrinski teslim olmuştur. Osmanlı tarihinde fetholunan en zor kalelerindendir. Kalenin fethi sonrası Kanuni adına bir cami yapılmıştır. Şehirde ayrıca Süleyman Demirel zamanında Kültür Bakanlığı’nın çalışmaları sonucu bir ‘Kanuni Parkı’ yapılmıştır. Parkta Kanuni’nin heykelinin yanı sıra Zrinski’nin de heykeli bulunmaktadır.

 

Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman’ın saltanatları süresince yapmış oldukları son seferler.

Ömrü savaş meydanlarında, at üstünde geçmiş büyük komutan ve şahsiyetlerin son seferleri Otronto ve Zigetvar iki padişah için de kısa vadede başarılı olmuş seferlerdir.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.