Halkla İlişkiler

Sosyal Medya Nedir? Neden Önemlidir?

Sosyal medya, kişilerin görüş, düşünce ve önerilerini; duygularını ya da ruh hallerini dilediği gibi paylaştığı, aynı zamanda çeşitli paylaşımcıları da yer aldığı platformlara verilen isimdir. Sosyal medyanın önemi, son on yıl içinde günden güne artmış ve çeşitli uygulamalar ile insanların hayatında, şirketler ya da markaların fonksiyonlarında hayati bir öneme sahip olmuştur. Sosyal medya nedir? Sosyal medya neden önemli. Karşılaştırmalı olarak sosyal medyanın önemi ve sosyal medya yaklaşımları.

Sosyal Medya ve Geleneksel Medya

Sosyal medya, geleneksel medyadan farklı olarak etkileşimin daha çok meydana geldiği bir mecradır. Sosyal medyanın geleneksel medyadan ayrılan bir diğer önemli noktası da üçüncü kişiler tarafından paylaşımların olmasıdır.

Sosyal Medya ve Şirketler

Gelişen sosyal medya ve türevleri şirketler ve kurumlar için büyük bir risk taşıyor. Kullanıcı ve müşteri yorumları ya da memnuniyetinin kişiler bünyesinde kalmayıp üçüncü kişilere de aktarılabiliyor olması sosyal medyayı “kontrolü zor” bir yapıya dönüştürmüştür. Geleneksel şirketlerin, sosyal medya var olmadan önce müşteri üzerindeki hakimiyetinden söz edebilirken şimdi müşterilerin şirketler ve kurumlar üzerindeki etkisinden kolayca söz edebiliriz.

Sosyal Medya Platformları

Sosyal medya kavramının doğuşu, internetin insanların hayatına girmesiyle aynı tarihtedir. Net olarak başlangıç tarihini ise Facebook’un kurulma tarihini verebiliriz. Paylaşımların ve etkileşimlerin olduğu Facebook, sosyal medyanın ilk örneğidir.

Daha sonra Twitter, Instagram ve YouTube, Snapchat, Periscope gibi alternatif sosyal medya araçlarının çıkmasıyla sektör iyice dallanıp budaklanmıştır.

Sosyal Medyaya Erişim

Sosyal medyada yer edinebilmek için gerekli olan şartlar bireylerin özel bilgileri ile sınırlı olmakla birlikte bazı sosyal medya araçları, kendilerine olan erişimi ücretli yapabilmekedir.

Sosyal Medyaya Erişimin Yasaklanması

Devletler veya kimi zaman kurumlar, sosyal medyaya olan erişimi yasaklayabiliyorlar. Erişimin yasaklanmasının sebebi ise kurumların ya da devletlerin yine devlet ya da kurumlara göre kendileri hakkında çıkan haberlerin ya da görüşlerin paylaşılmasıdır. Bir nevi sansür olan bu uygulamanın örneklerini özellikle Twitter’da sıklıkla görmekteyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.