Halkla İlişkiler

Sandra Moriarty Nedir? Sandra Moriarty Stratejileri Nelerdir?

Sandra Moriarty nedir? Sandra Moriarty stratejileri nedir? Ne işe yarar? Daha önceki yazılarımızda çeşitli halkla ilişkiler kavram ve terimlerinden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca ”Sandra Moriarty” stratejilerinden söz edeceğiz. Sandra Moriarty, 25 Temmuz 1943 tarihinde dünyaya gelmiş ve “Creative Advertising” isimli kitabıyla halkla ilişkilerden reklamcılığa kadar pek çok literatür bilgiler derlemiş bir kadın yazardır. Bu seferki yazımızda bahsedeceğimiz Sandra Moriarty stratejileri de yine “Creative Advertising” isimli kitabında yer alan yazım tekniklerinden biridir. Bu stratejiler sadece yazım teknikleri alanında değil ikna alanında da kullanılır.

Stratejiler (Sandra Moriarty)

  • Bilgi stratejisi: Hedef kitleye daha çok öğretici metinler ve bilgiye dayalı içerik ya da metinler ile yaklaşılan bir stratejidir. Bu stratejide esas olan, hedef kitlenin ‘net’ ve ‘saf’ bilgilerle içerik hakkında bilgi alabilmesinin sağlanmasıdır.
  • Kanıt stratejisi: Hedef kitleye mantıksal argümanlar sunarak içeriklerin iletilmesi anlamına gelir. Burada önemli olan nokta hedef kitlenin neden-sonuç ilişkisi kurularak tatmin olmasıdır.
  • İmaj stratejisi: Herhangi bir ürün ya da kişinin toplum içindeki imajını kullanarak ya da imajını güçlendirerek yapılan bir stratejidir.
  • Duygu stratejisi: Genelde hedef kitleyle duygusal bir bağ kurularak yapılan stratejidir. Burada amaçlanan hedef kitlenin duygularına hitap ederek onları etkilemektir.
  • Eğlence stratejisi: Mizahi ögelerin ön plana çıkarılarak hedef kitlenin ilgisini çekmek amaçlanır ve eğlence unsuru göz önünde tutulur.

Aristo’nun Retorik adlı eserinde ”topluma nasıl hitap edileceği” ve ”kitleleri ikna etme sanatı” gibi günümüzün halkla ilişkiler metotları yazılmıştır. Aristo, kitleleri etkilemek için gerekli olan üç şeyi şöyle açıklamıştır:

  • Ethos: Kişiliğini kullan, karizmanı ön plana çıkar.
  • Logos: Mantıksal argümanlara yer ver, neden-sonuç ilişkisi kur.
  • Pathos: Duygusallığa yer ver, duygulara hitap et.

Aristo, kişileri veya kitleleri etkilemek ve onları etkilemek için gerekli olan üç yolu böyle özetlemiştir. Sandra Moriarty stratejilerinde yer alan aşamalar da bu öğretilerle birebir uyuşmaktadır. Şöyle ki;

  • Ethos: İmaj stratejisi,
  • Logos: Bilgi stratejisi ve kanıt stratejiis,
  • Pathos: Duygu stratejisi ile doğrudan ilgilidir.

Detaylı bilgileri ”Aristo’nun Retorik Öğretisi: Ethos, Logos ve Pathos” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Öte yandan Jonah Berger’in yazmış olduğu Contagious: Bir Ürün veya Fikir Nasıl Popüler Olur isimli kitabında da çeşitli reklam çekiciliklerinden söz eder. Bu reklam çekiciliklerinde de yine Sandra Moriarty stratejileri yer alır. Mesela bunlardan biri ”neşe/mutluluk” çekiciliğidir. Detaylı bilgi için Reklamların Olmazsa Olmazı: Reklam Çekicilikleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.