Düşünce

Yaşanmışlıklar Hatıraları Ayakta Tutar

Bir sokağı, bir semti, bir çağı, bir yeri ya da bir kişiyi anlamlı kılan yıllar geçse de üstünden unutulmaz kılan özelliği, yaşanmışlıklarıdır. Bir sokak eğer siz orada yaşamışsanız eğer değerlidir. Ya da çocukluğunuzu geçirdiğiniz bazı yerler siz orada nefes aldığınız için anlam ifade eder.

Mesela yıllar sonra liseyi okumuş olduğunuz ilçeye gittiniz ve iç geçirdiniz derinden, bir zamanlar geçtiğiniz o ara yollar, okuldan kaçtığınız vakit buluştuğunuz tenha yerler, yemek yemeye koşturduğunuz mekanlar, geç kalacağım diye nefes nefese kaldığınız okulunuz size her zaman bir şeyleri hatırlatır: Yaşanmışlık.

Burada bir şey var dersiniz. Ben yaşadım, gördüm. Şu sokağın başı hep bana okul yolunu hatırlatıyor dersiniz mesela ya da şu patika bana hep okuldan kaçtığımızda müdüre yakalandığımız yolu hatırlatıyor diye söylenirsiniz örneğin.

Mesela mekanlardaki bazı değişiklikler insanı rahatsız eder, daha doğrusu huzursuz kılar. Oysa, onun orada yıllar önce, yıllarca yaşanmışlığı, bir türlü bir kalıba sokamadığı hatıraları, mazisi vardır. Değiştiğinde aslında hatıralarının da yok olacağına inanır. Çünkü mekanlar, sokaklar veya nesneler insana hep bir şeyleri çağrıştırır kimi zaman bir kişiyi kimi zaman da bir yaşanmışlığı.

Çocukluğunuzda annenizin sizi elinizden tutup pazara götürdüğü bazen elbise bazen de meyve sebze aldığınız; sizin de poşetleri taşımaya yardımcı olduğunuz bir an vardır gözünüzün önünde fakat daha sonra o pazar alanının kalktığını yerine katlı otopark yapıldığını öğrendiniz. Tüm hatıralarınız silinip gitmiştir. Yaşanmışlık, hatıraları ayakta tutar ve biz,  yaşamış olduğumuz yerlerin değişikliği karşısında ister istemez üzülürüz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.