Hukuk

Memurluk Sınıfları Nelerdir?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda memur olan kişinin tanını yapılmıştır. Aynı zamanda memur olma şartları, memurların yükümlülükleri, memurlara uygulanan yasaklar gibi kurallar da aynı kanun içinde yer almaktadır. Daha önceki yazılarımızda istisnai memurluklardan ve memura verilecek disiplin cezalarından bahsetmiştik. Bu yazımızda ise kısaca memurluk sınıflarından bahsedeceğiz.

Memur: Devlet ve diğer kamu tüzel kişilerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilen çalışan.

Memurluk Sınıfları Nelerdir?

1. Genel İdare Hizmetleri Sınıfı

İl Milli Eğitim Müdürü, İl Müdürü, İnfaz Koruma Memuru, İtfaye Teşkilatında Amir ve Şef, Maliye bakanlığında Memur, Maliye Müfettişi, Memur, Sağlık Meslek Lisesi Müdürü, Savunma Uzmanı, Şube Müdürü, Yüksek Mahkemelerde Görevli Memur vb.

2. Teknik Hizmetler Sınıfı

Yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar, jeolog, hidrojeolog, hidrolog, jeofizikçi, fizikçi, kimyager, matematikçi, istatikçi, yöneylemci (Hareket araştırmacısı), matematiksel iktisatçı, ekonomici ve benzeri ile teknik öğretmen okullarından mezun olup da, öğretmenlik mesleği dışında teknik hizmetlerde çalışanlar, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun şehir plancısı, yüksek şehir plancısı, yüksek Bölge Plancısı,

3. Sağlık Hizmetleri ve Yardımcısı Sağlık Hizmetleri

Antropolog, Bakteriolog, Biolog, Çocuk Gelişimcisi, Dil ve Konuşma Terapisti, Diş Hekimi, Diş Protez Teknisyeni, Diş Tabibi/Uzman Diş Tabibi, Diyetisyen, Ebe, Eczacı, Fizikoterapist, Fizyoterapist, Hayvan Sağlık Memuru, Hemşire, Hemşire Yardımcısı, İş ve Uğraşı Terapisti (Ergoterapist), Kimyager, Laborant, Odyolog, Pedagog, Perfüzyonist, Psikolog, Sağlık Fizikçisi, Sağlık Memuru, Sağlık Savaş Memuru, Sağlık Teknikeri, Sağlık Teknisyeni, Sosyal Çalışmacı, Sosyal Hizmetler Uzmanı, Tabip/Uzman Tabip, Tıbbi Teknolog, Uzman (Tab.Uz.Tüz.göre), Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknikeri, Veteriner Sağlık Teknisyeni.

4. Eğitim ve Öğretim Sınıfı

Bilgisayar, Elektrik, Gemicilik ve Tekstil öğretmenliği veya Öğretmenlikler

5. Avukatlık Hizmetleri Sınıfı

Avukatlık hizmetleri sınıfı, Özel kanunlarına göre avukatlık ruhsatına sahip olan, baroya kayıtlı ve kurumların yargı mercilerinde temsil yetkisini sahip olan memurları kapsar.

6. Din Hizmetleri Sınıfı

Müftü Yardımcısı, İlçe Müftüsü, Vaiz, Uzman Vaiz, Başvaiz, Eğitim Görevlisi, Uzman İmam-Hatip, Başimam-Hatip, Kur’an Kursu Başöğreticisi Kur’an Kursu Uzman Öğreticisi ve Başmüezzin

7. Emniyet Hizmetleri Sınıfı
8. Yardımcı Hizmetleri Sınıfı
9. Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı
10. Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfı
11. Jandarma Hizmetleri Sınıfı
12. Sahil Güvenlik Hizmetleri Sınıfı

Bu yazımızda kısaca memurluğun tanımından ve memurluk sınıflarından bahsettik. Aşağıdaki yazılarımızda ise memurlukla alakalalı ilginizi çekebilecek başlıklara göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.