Dini

Mut’a Nikahı Dinen Caiz midir?

 

İslam dininde aile hukuku konusunun bir bölümü olan evlilik ve evliliğin gerekliliği açısından son derece gerekli olan nikah bahsinde bir bölümü ele alacağız. Nikah olabilmesi için yine bunun sıhhat şartlarını elinde bulundurması gerekir.

 Peygamber zamanından önce çıkmış fakat sonrasında tamamen yasaklanmış olan muta nikahı konusu son derece önemlidir.  

Peki muta nikahı nedir?  Ya da dinen caiz midir? İslam âlimleri bu konuda neler söylemektedir?  

Bugünkü yazımızda bu konuyu ele alacağız. Mu’ta nikahı hakkında Hazreti Peygamber’in şu hadisi göze çarpmaktadır. 

 Hazreti Ali’nin bizlere ulaştırdığı şu  hadis derki;  

“Hayber’de Peygamber, eşeklerin etini yemeyi hem de, muta nikahını yasakladı.”

Peygamberin bu yasağından sonra, caiz olup olmadığını tartışmak ne kadar doğru bilinmez ama biz biraz inceleyeceğiz: 

 

Bazı fakihler muta nikahı ve muvakkat nikahi birbirinden ayırırlar. Bu ayrıma göre ise de muta nikahı mut’a (yararlanma) lafızlarıyla yapılan  bir akittir. Yani şöyle açıklanabilir ki bir kişinin ücret karşılığında senden şu kadar süre yararlanayım teklifi ile yaptığı akittir. Muvakkat nikah ise belli bir süreliğine yapılan iki aktiftir.  Bu teknik ayrımının pratikte çok fazla bir anlamı yoktur. Zira her iki akidde süreli olduğundan dört mezhebe göre haramdır ve batıldır.

Bu haramla çoğu alim ve meshep katılırken Cafer’iler ise muta nikahını “mehir karşılığında süreli olarak evlenme” şeklinde tanımlarlar ve caiz olduğunu savunurlar. 

Caferilerin muta nikahı ile ilgili dayandırdıkları en önemli delil, 

“ O halde onlardan yararlanmanıza karşılık, belirtilen ücretlerini bir hak olarak onlara verin.” (Nisa, 4/24)

Fakat bu ayeti utan nikahına uyarlamışlar ve burada “belli bir vakte kadar yararlandığınızda” şeklinde tabir etmişlerdir. Bunun neticesinde caiz olduğunu savunurlar. Başka bir delileri ise muta nikahını yetkisi olmadığı halde Hazreti Ömer tarafından yasaklandığı iddialar arasındadır.

Fakat muta nikahına Caferilerden başka cevaz veren yoktur. 

Çünkü islam böyle bir şeyi kabul etmeyeceği gibi haram kılmıştır. Toplumun yapı taşı olan aile oluşumunun en baş şartı olan nikahın kastı ömür boyu süren mutluluk ya da geçerlilik istediğidir. Fakat muta bir şehre ya da seyahate çıkarken yararlanmak için bir erkeğin uygun olmayacak şekilde kadından istifade edilmesinden başka bir şey değildir. 

O yüzden ki Peygamber bunu bulunduğu toplumda yer aldığı için kesinlikle yasaklamış ve uygun görmemişlerdir. Bugün bunu devam ettirenler yanlış ve sahih olmayan hadislere bunu dayandırarak bu çirkin işi sürdürmektedirler. Ve islamın adını şehvet düşkünü insanlara dolu göstererek düşürmekteler. Zaten bu oluşan netice olayın vehametini gözler önüne sermektedir. 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.