Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

Akdeniz Paktı Nedir? Hangi Devletler Arasında İmzalandı?

Akdeniz Paktı nedir ve hangi devletler arasında imzalanmıştır? XX. Yüzyılda iki savaş arası dönemde gerek ülkemizde gerekse dünya üzerinde pek çok önemli olay yaşanmıştır. II. Dünya Savaşı‘nın ayak seslerinin giderek yaklaştığı bu yıllarda Türk dış politikasının seyrini belirleyen olaylar da yaşanmıştır. 1932-1939 yılları arasındaki Türk Dış Politikasında Milletler Cemiyeti’ne giriş, Balkan Antantı, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve Hatay Meselesi oldukça önemli konu başlıklarıdır. Yine bu dönemde İtalya’nın bölgedeki faaliyetlerinin rahatsızlık vermesi nedeniyle Akdeniz Paktı, ya da diğer adıyla Akdeniz İttifakı, imzalanmıştır. 

Akdeniz Paktı Nedir?

İtalyanların özellikle Akdeniz’de tehlikeli işlere kalkışması, bölgedeki diğer devletleri tedirgin etmesi ve agresif bir tutum sergilemesi sonucunda Türkiye, İngiltere, Yugoslavya ve Yunanistan arasında imzalanan Akdeniz Paktı, pakta dahil olan ve paktı imzalayan devletlerin koordineli olarak çalışmasını ve organize hareket etmelerini öngörür. 

Akdeniz Paktı’na Üye Olan Devletler 

  • Türkiye
  • İngiltere
  • Yunanistan
  • Yugoslavya 

Akdeniz Paktı’nın Önemi Nedir?

Akdeniz Paktı, İtalyanların Akdeniz’de tehlike yaratması sonrasında Türkiye’nin İngiltere’ye yakınlaşması bakımından Türk dış politikasında önemli bir dönüm noktası sayılır. Zira Türkiye, Musul meselesinden dolayı İngiltere ile diplomatik olarak ilişkileri koparmıştı. 

İtalya’nın 1936 senesinde Habeşistan’ı işgal etmesi üzerine İngilizler İtalyanların sömürgelerine ulaşacağını ve ekonomik açıdan zarara uğrayacağını düşünerek Milletler Cemiyeti’ne baskı yaparak cemiyetin İtalya’ya karşı yaptırım kararı almasını sağlamıştır. Yaptırım kararına sert tepki gösteren İtalya, yaptırımın arkasında duran tüm devletleri tehdit etmeye başladı. İngiltere, Fransa ile ittifak kurarak olası bir İtalyan saldırısına karşı İspanya, Yugoslavya, Yunanistan ve Türkiye’ye garanti verdi. Bu garantörlük teklifini İspanya kabul etmedi ancak diğer ülkeler bu teklife sıcak baktı. Öte yandan Yunanistan, Yugoslavya ve Türkiye de İngiltere’ye garanti verdi. Bu karşılıklı garantörlük, ”Akdeniz Paktı” olarak kabul edilir. 

Detaylı bilgiler ve daha fazlası için sitemizin ”’Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi” kategorimizi ziyaret edebilirsiniz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.