Eğitim

Alüvyal Topraklar Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Alüvyal topraklar nedir? Alüvyal toprakların özellikleri nelerdir? Alüvyal toprakların ne olduğundan ve özelliğinden bahsetmeden önce toprak türleri konusuna bakmakta fayda var.

Dünya üzerinde birbirinden farklı toprak kuşakları bulunmaktadır. Topraklar; oluşum koşullarına ve oluştukları yerlere göre üç kısma ayrılır: 

1. Zonal Topraklar 

2. İntrazonal Topraklar 

3. Azonal Topraklar 

Alüvyal topraklar, Azonal Topraklar içerisinde yer almaktadır. 

Azonal Topraklar Nedir?

Azonal Toprakların oluşumunda dış kuvvetler etkili olmaktadır. Taşınma sonucu oluşan bu toprak tipinde başta erezyon olmak üzere diğer dış kuvvetler, toprağın horizonlaşmasına olanak vermemektedir.

Alüvyal Topraklar Nedir?

Alüvyal topraklar, akarsuların taşıyıp biriktirdiği malzemelerden meydana gelen topraklara denir. Taşınmış topraklar arasında en yaygın olan toprak tipi Alüvyal Topraklardır. Yine aynı zamanda tarımsal açıdan en verimli toprakların başında yer almaktadır.

Sürekli bir şekilde taşkına uğrayan delta ve çöküntü ovalarında alüvyal topraklara sıkça rastlanmaktadır. Türkiye’de akarsuların geniş bir alan kapsamasına bağlı olarak pek çok yerde alüvyal topraklara rastlamak mümkündür. Örneğin;

1. Çukurova

2. Asi Deltası

3. Göksü Deltaları

4. Köyceğiz Gölü Çevresi

5. Büyük Menderes

6. Küçük Menderes

7. Gediz

8. Bakırçay

9. Sakarya

10. Bafra

11. Çarşamba

gibi bölgelerde alüvyal topraklara sıkça rastlanmaktadır.

Akarsuların denizlere döküldüğü yerlerde alüvyal topraklar sıkça rastlanmaktadır. Aynı zamanda bu alanlar yüksek verimlilikleri ile de tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı yerlerden biri olmuştur.

Örneğin Nil Nehri’nin Akdeniz’e döküldüğü yerler, tarımsal üretim açısından son derece verimli yerleridir. Her ne kadar Aswan Barajı ile verimliliği düşse de dünya üzerindeki en verimli yerlerin başında gelmektedir.

Yine aynı şekilde Çukurova bölgesi, Türkiye’nin en verimli alanlarından biridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.