Tarih

Lidyalılar Kimdir? Özellikleri ve Hakkında Bilgi – İnsanlık Tarihine Katkıları

Lidyalılar kimdir, özellikleri ve haklarında bilgiler nelerdir? Daha önceki yazılarımızda Urartulardan ve Frigler’den söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca ”Lidyalılar”dan söz edeceğiz.

Kuruluşu

İlk Çağ’da günümüzde Türkiye sınırları içerisinde kalan, Ege Bölgesi’ndeki Gediz ve Menderes nehirleri arasında kalan bölgeye ”Lidya” ismi verilmiştir. Lİdyalılar, Orta Anadolu’da hüküm süren Friglerin yıkılmasının ardından Milattan önce 687 tarihinde Kral Giges tarafından bağımsız bir devlet şeklinde kurulmuştur. Devletin başkenti günümüzde Manisa sınırları içerisinde kalan Salihli yakınlarında bulunan Sardes’tir. Lidya Devleti, Ege Denizi’ne çıkmak isteyen Persler tarafından yıkılmıştır.

Ordu ve Yönetim

Lidya, krallıkla yönetilen bir ülkeydi ve devlet yönetiminde zengin tüccarların, toprak sahipleri ve asillerin önemli rolü bulunmaktaydı. Ayrıca Lidya Devleti’nde ordunun büyük bir kısmı paralı askerlerden oluşmaktaydı. Paralı askerlerin vatan savunması ya da vatan sevgisi gibi duygulardan yoksun oluşu ve düşmanların özellikle de Perslerin güçlü olması, devletin yıkılmasında önemli bir paya sahiptir.

Ekonomik Durum

Lidyalılar, kendi dönemlerinde yaşayan Fenikeliler ve Yunanlılar ile baş edemeyeceklerini anlamış ve daha çok kara ticaretine yönelmişlerdir. Lidyalılar, bu strateji doğrultusunda Efes’ten başlayan ve Mezopotamya’ya kadar uzanan Kral Yolu’nu inşa etmişlerdir. Söz konusu ticaret yolunun yapılması sonucu;

  • Lidyalılar, ekonomik açıdan rahatlamış ve zenginleşmiştir.
  • Doğu ve Batı medeniyetleri arasındaki kültürel ve ekonomik işbirliği artmıştır.
Kral Yolu

Lidyalıların inşa ettikleri Kral Yolu’nun diğer ticaret yollarından ayrılan en önemli farkı, bu yolun o zamana kadar yapılan en emniyetli ve en iyi yol olmasıdır. 2500 kilometreden fazla uzunluğa sahip bu yolu kervanlar 90 günde tamamlayabilirdi.

İnsanlık Tarihine Katkıları

Lidyalıların insanlık tarihine yaptıkları en önemli ve en büyük katkı, Milattan önce 700’lü yıllarda parayı icat etmeleridir. Bu icat sayesinde değiş-tokuş sistemi ortadan kalkmış ve ticaret daha da gelişmiştir. Dünyanın bilinen en eski serbest pazarı Sardes’te Lidyalılar tarafından kurulmuştur.

Dini İnanç ve Kültürleri

Lidyalılar, Yunan tanrı ve tanrıçalarından olan Artemis, Zeus ve Apollo’ya tapmışlardır. Bu durum, Lidyalıların Yunanlılardan epey etkilendiğini göstermektedir. Aynı zamanda Lidyalılar; ticaret, sanat ve kuyumculuk gibi birçok alanda aynı dönemde veya önceki devirde yaşayan uygarlıklara göre ileri bir medeniyet inşa etmişlerdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.