Ekonomi

Anti-Damping Ne Demek?

Anti-Damping Ne Demek? Ne anlama geliyor? Anti-damping kelimesinin ekonomi kavramları içerisinde yeri ve önemi nedir? Daha önceki yazımızda Damping’ten söz etmiştik. Bu yazımızda ise ”anti-damping” kavramından söz edeceğiz. 

Ekonomi terimi. İhracatçı firmanın bir malı iç pazardaki fiyatından daha düşük bir fiyata dış pazara ihraç etmesi anlamına gelen “damping” uygulamasının hükümetler tarafından engellenmesine “anti-damping” ismi verilir.

Örneğin bir Çin firmasının kendi ülkesinde tanesini 50 kuruştan ürettiği bir ürünü Türkiye pazarında 25 kuruşa satması, iç pazarda rekabeti öldürecek ve daha kötüsü ise iç pazardaki üretici firmaları zamanla bitirecektir.

Dış pazardan iç pazara giren bir firmanın ilk başta fiyatları düşük tutması, zarar gibi görünse de uzun vadede pazarı domine edeceği için bu zarar ileride karşılanacaktır.

Böyle bir senaryonun yaşanmaması ve ülke içindeki firmaların zarar görmesini engellemek için ihracatçı firmalar girmek istedikleri ülkelerde “anti-damping” ile karşılaşırlar. Yani firmalar, diledikleri gibi ürünlerini ucuza veya kendi belirledikleri fiyatlara satamazlar.

Damping ile birlikte ihracatçı firmanın iki amacı vardır:

1) Elindeki ürünleri ucuza satarak elden çıkarmak.
2) Milletlerarası pazarı ele geçirmek.

Fakat, iç pazardaki rekabetin bir süre sonra bitmesi ve direct competitor’ların (doğrudan rakip) zamanla iflas etmesi ya da başka pazarlara yönelmesi gibi ihtimaller yer aldığı için bu firmalar girmek istedikleri pazarlarda “anti-damping” ile karşılaşabilirler. Bu, iç pazarı korumak için alınan tedbirdir.

Örneğin şu anda ucuz telefon aksesuarı, Türkiye’de ciddi bir pazar. Bu pazarın 5 yerli şirketin elinde olduğunu düşünelim. Türkiye pazarına girmek isteyen Çin menşeli bir firmanın telefon aksesuarlarını bu 5 firmadan da ucuza satması halinde talep ucuz olana yöneleceğinden iki ihtimal belirecektir:

• Bu 5 firmanın birkaçı veya hepsi batacak
• Ya da rekabet etmek için bir süre dayanacak.

Fakat bu 5 yerli şirketin üretim malzemelerini ucuza almak için başvuracakları yer, pazara sonradan dahil olan Çin menşeli firma olacaktır. Böylece bir pazar, pazara sonradan giren bir firma tarafından ele geçirilmiş olacak. Bunun engellenmesi için devlet tarafından ihracatçı firmalara ”anti-damping vergileri” veya ”damping engelli” gibi yaptırımlar uygulanır. Böylece iç pazarın güvenliği ve istikrarı sağlanmış olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.