Düşünce

Arkadaş Nasıl Olmalı?

Arkadaş, bir insanın kan bağı olmadan geliştirebileceği en aziz bağlardan biridir. Seçimi elbette önemlidir. Peki bir arkadaş nasıl olmalıdır? Bir arkadaşta aranan özellikler neler olmalı? Arkadaşı arkadaş yapan nedir? 

Öncelikle bir arkadaş için aranan en temel özellik, ona karşı kendinizi yakın hissetmenizdir. Bu rasyonel bir şey değildir, ne deneyle ölçülebilir ne de araştırılarak ulaşılabilir. Birisini kendinize yakın görmek tamamen hisle alakalı bir şeydir. 

Bir ikincisi, arkadaşta “fedakarlık” önemli bir kavramdır. Arkadaş evvela fedakar olmalı, sizin için bir şeylerden feragat edebilmeli. Vaktinden, değerlerinden feragat edebilmeli. Neden? 

Bir arkadaşlıkta en önemli unsur birbirini tamamlamaktır. Aralarda çıkan pürüzler, tarafların birtakım şeylerden feragat etmesiyle çözümlenebilir. Bu açıdan arkadaş kavramının hamurunda “feragat” olması gerekir. 

Arkadaşlıklar ittifaklar gibidir; kurulur, dağılır veya ara verilir. Bu ittifakta tarafların rolleri, takındığı tavır önemlidir. Gerçek anlamda bir arkadaş kolay kazanılmıyor. Neden? 

Bazı sorunlar vardır ve sizin bu sorunları ne anne-babanıza ne de sevgilinize anlatacak cesaretiniz yoktur veya sorunlar bu gruplara anlatılmayacak bir özelliğe sahiptir. Bu anlarda imdadınıza bir “arkadaş” yetişir. Mesela kan bağı çok enterasan bir duygudur fakat bir kişiye kan bağı olmadan yakınlık duymak daha da enterasandır. Bu arkadaşlıkta olduğu gibi sevgililerde de vardır. 

Öte yandan bir arkadaş evvela düşünceli bir insan olmalı. Sizi düşünen veya her şeyden evvel ince düşünen bir insan olmalı. 

Türkçede arkadaş henüz yeni bir kavram; daha önceleri ahbap daha çok kullanılırdı. Ahbap ise Arapça kökenli bir kelimedir. “Sevgili”, “sevgi duyunlan” anlamına gelen “habib” kelimesinden türemiştir. Bu kelimenin kast ettiğim anlamı daha çok karşıladığını düşünmekteyim ki atalar zamanında bu kelimeyi bahsettiğim arkadaşlık tanımına daha uygun bulmuşlar. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.