Siyaset

Baskın Seçim Nedir?

Baskın seçim, muhalefeti ya da diğer belli başlı partileri seçim hazırlığı içinde olmadan yakalayan iktidar partisinin düzenlediği seçimlere verilen isimdir. Baskın seçim, bir diğer ismiyle erken seçim.

Baskın seçim ve erken seçim arasındaki en temel fark erken seçimin yapılacağı tarih ve formatları belliyken baskın seçimde söz konusu bu kriterlerin belli olmamasıdır.

İktidarı elinde bulunduran partileri, mevcut oy oranlarını korumak ya da oy artışı sağlamak adına baskın seçime gidebilirler. Bu kararın arkasında yatan en önemli sebep, oy oranlarını mümkün olduğunca stabil hale getirmek ya da olası oy kayıplarını engellemektir.

Baskın seçim, iktidar partisinin belirlediği, belirli bir olay akabinde ya da herhangi önemli bir olayın ertesinde ya da yıl dönümünde yapılması halinde mevcut oy sayısını artıracaktır.

Erken seçimlerden farklı olarak baskın seçimler, seçimin yapılacağı günün hemen akabinde birtakım usulsüzlükleri de beraberinde getirir. Örneğin parti kapatmaları, hukuki yoldan caydırma ya da muhalifleri sindirme politikası gibi.

Hali hazırda tüm bunlar yapılmışsa baskın seçimin teorik safhası gerçekleşmiş olur. Çünkü baskın seçim, demokratik olmayan bir seçim türüdür. Demokratik olmamasının en önemli sebebi, iktidar yarışına mevcut iktidar partisinin daha avantajlı girmesidir.

Seçim hazırlıkları, seçim propagandası ya da seçim sloganları gibi argümanların yokluğu, mevcut iktidar partisinin seçimlerde diğer partilerden daha fazla oy alması demektir.

Mühürsüz Oy Ne Demek? Mühürsüz Oyların Kabulü Ne Anlama Geliyor?

 

Söz konusu bu uygulama 21 Temmuz 1946 genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi tarafından “açık oy gizli tasnif” biçiminde uygulanmıştı.

Türkiye Baskın Seçime mi Gidiyor?

Anar’ın genel müdürü İbrahim Uslu’nun Birgün Gazetesine verdiği röportajda “Parlemento misyonunu tamamladı. Yapması gereken işleri yaptı. Yeni sisteme geçme zamanı gelmiştir” açıklamalarına yer verdi.

Belediye başkanlarının istifası ve son dönemlerde artan Atatürkçü yaklaşım, AK Parti’nin olası bir “baskın seçim” hazırlığında olduğuna yönelik birtakım öngörüler.

İşte Uslu’nun baskın seçim açıklamaları;

Ak parti bugüne kadar yerel seçimlerde genel seçimlerin altında oy aldı. Öyle olduğu için daha düşük oy alacağı bir seçimi önce yapıp muhalefeti ümitlendirmek, kendi seçmenini demoralize etmek riskini göze almaz erken seçimi tercih eder diye düşünüyorum. daha düşük oy alması kaçınılmaz olan bir seçimi önce yapıp hem rakiplerini heveslendirip hem de kendi seçmenini demoralize etmek istemez. Önce genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimini yapar, ardından da yerel seçimlere gider. Rasyonel davranış bu. Erken seçim beklentisi boş bir beklenti değil, yüksek olasılık görüyorum.

Bu konu elbette ki başkanlık sistemi ile de ilgili. Peki başkanlık sisteminin yararları ve zararları nelerdir?

Başkanlık Sistemi Nedir? Güçlü Yanları ve Zayıf Yanları Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Ayrıca, olası bir demokratik olgunluk gösterip düzene müdehale şansı şudur:

Gölge Kabine Nedir? Özellikleri Nelerdir?

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.