Teknoloji

Big Data Verileri Nasıl İşlenir? Big Data Analizi Nasıl Yapılır?

Big Data analizi nasıl yapılır ve Big Data verileri nasıl işlenmektedir? Daha önceki yazılarımızda Big Data’nın ne olduğundan ve hangi alanlarda kullanıldığından söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca Big Data verilerinin nasıl işlendiğinden ve Big Data analizinin nasıl yapıldığından söz edeceğiz.

Big Data Verileri Nasıl İşlenir?

Öncelikle Big Data verilerine erişmek için çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemler kurumların kendi özel methodlar olduğu gibi yardımcı kaynak ve kuruluşların da Big Data Verilerinin işlenmesi sürecinde etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Örneğin Google Analytics’i baz aldığımızda önümüze karmaşık bir algoritma çıkacaktır. İlk bakışta ne olduğu anlaşılmayan bu sistemin sağladığı verileri birer bilgi haline getirebilmek için bu verileri iyi okumak gerekir.

Birbirinden bağımsız olarak görülen bilgiler, belirli bir düzen içinde incelendiğinde aslında kendini tekrar eden düzenli davranışlar olarak karşımıza çıkabilir. Örneğin bir markette bira alan müşterilerin daha sonra bebek bezi almaya yönelmesi, ilk başta anlamsız görülebilir ancak bu davranış sürekli tekrar ediyorsa algoritma şu şekilde işler:

1) Bira alan müşteri bebek bezi standına yöneliyor.
2) Fişe yansıyan alışverişlerde bira alan her 100 müşteriden 20’si bebek bezi almış.
3) Bebek bezi ve bira arasında pozitif bir korelasyon var.

Big Data verileri, gözle gözlenmeyecek kadar detaylı bilgiler olduğu için bunu çeşitli araçlar üzerinden (Analytics, Big Querry gibi) detaylı ve geniş programlar üzerinden analiz etmek daha sağlıklı olacaktır.

Big Query, dataları sistematik bir düzene sokan ve yönelimleri doğrudan analiz eden bir sistem. Yine aynı şekilde Google Analytics de internet sitelerine nasıl girildiğini, hangi telefon markaları üzerinden girildiğini, hangi bölgeden giriş yapıldığını, ne aratılarak girildiğini ve hatta hangi ekran çözünürlüğünde girildiğini gösteren çok detaylı bir program.

Big Data, şu anki değeri ve durumu ile çok farklı boyutlara ulaşmış halde. Günümüzde pek çok şirket, verimliliklerini artırmak ve hayatta kalmak için sayısız çözüm yollarına başvurmaktadır. Kurumsal sosyal sorumluluk projeleri, 21. yüzyılın başlarından itibaren terk edilmeye başlanmıştır. Bunun yerine kurumlar daha çok dijitale yönlenmekte.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.