İnkılap Tarihi

Çanakkale Bunalımı Nedir?

Çanakkale bunalımı nedir? Tarihte Çanakkale Bunalımı olarak geçen olay nedir? Milli Mücadele’de Anadolu’nun düşman işgalinden kurtarılmasının ardından sıra Trakya ve İstanbul’un kurtarılmasına gelmişti. Bu nedenden dolayı Türk ordusunun istikametini kuzeybatıya, Çanakkale’ye yönelmiştir. Türk ordusunun bu ilerlemesi Türkiye Büyük Millet Meclisi ile İngiliz hükumeti arasında bunalıma neden olmuştur.

İstanbul’da görevli bulunan İngiliz yüksek komiseri Sir Horace Rumbold‘un 4 Eylül tarihinde Londra’ya gönderdiği telgraf, Çanakkale Bunalımının ilk işareti olmuştur. Rumbold’un telgrafında yer alan anektodlar şöyle;

  • Anadolu’nun boşaltılması halinde İngiltere’nin İstanbul ve Irak konusunda sıkıntılar yaşayabileceğini,
  • Trakya bölgesinin Türklere verilmesiyle İngiltere’nin Boğazlar üzerindeki hakimiyetinin zayıflayabileceği, 
  • İlerleyen süreçte Anadolu’daki diğer işgalcilerin de ayrılmasıyla Fransızlardan da yardım alınamayacağını belirten Rumbold, İngiliz hükumetini önceden uyarmıştır. 

İngiliz kabinesinin 7 Eylül tarihli toplantısında kuzeybatı yönüne gerçekleşecek olası bir Türk akınının İngiltere’nin Boğazlar üzerindeki hakimiyetini zedeleyeceği belirtilmiş ve bu olası akına karşı İngiliz kuvvetlerinin karşı koyması kararı alınmıştır.

Öte yandan İngilizler, bu konuda sömürgecilerden ve Balkan Devletlerinden de yardım istemiş ancak Yeni Zelanda dışında ne sömürge ülkelerinden ne de Balkan devletlerinden İngiltere’ye yardım gelmemiştir.

Bu olayları ardından müttefikler, 23 Eylül’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ‘nota’ vermiş ve yeni bir antlaşma için 3 Ekim tarihini vermiştir. Mustafa Kemal’in 23 Eylül tarihli bu notaya 29 Eylül’de verdiği cevapta Trakya’nın Meriç Nehri’ne kadar olan kısmının Türklere verilmesi koşuluyla Mudanya’da 3 Ekim’de toplanacak konferansa katılacaklarını belirtmiştir.

İngiltere, bu cevap karşısında ortak bir zemin için Mudanya Konferansı’na, ön şartları kabul ederek katılmıştır. Mudanya Ateşkesi, Milli Mücadele’nin zaferle kazanıldığının yazılı belgesidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.