İnkılap Tarihi

TBMM İsmi Nasıl, Ne Zaman ve Neden Verildi?

TBMM ismi nasıl, ne zaman ve neden verildi? TBMM, Kurtuluş Savaşı’ndan ve daha öncesinde de Birinci Cihan Harbi’nden çıkan ve adeta küllerinden yeniden doğan bir milletin meclisidir. Meclis, o zamanlar, tüm Türkiye’nin ortak bilinç ve şuuruyla kurulmuş, çoğu çevreler tarafından desteklemişti. Peki TBMM ismi kimler tarafından ve neden TBMM olarak verildi? Türkiye Büyük Millet Meclisi ismi ne zaman verildi? Tüm bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

24 Nisan Önergesi yani Meclis Açılış Kararlarından önce Meclis’in açılış konuşmasında Meclis’in isminin ne olacağı konuşulmuş ve bu konuda uzlaşmaya çalışılmıştır. Meclis’te yer alan bazı gruplar, Meclis’in isminin tek bir yönde temsil etmesine dair fikir belirtirken bir başka grup da daha sınırları geniş bir tabir kullanmanın iyi olacağını belirtmiştir. Meclis’te tartışılan “İsim” konusunda şu üç öneri ön plana çıkmıştı:

1-) İslamcılar: Meclis-i Kebir-i Milli
2-) Türk Ocakları: Kurultay
3-) İnkılapçılar: Büyük Millet Meclisi

Daha sonra İnkılapçıların savunduğu Büyük Millet Meclisi isminde karar kılınmış ve bu kararla birlikte tartışmalar da sona ermiştir.

Bu tarihten sonra ilk kez 8 Şubat 1921 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararnamesinde de yazılı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi tabiri/ismi kalıcılık kazanmıştır.

Meclis’in ilk açıldığı yıllarda Meclis’in başında yer alan “Türk” ibaresi fazla kullanılmamış ve böylece herhangi bir sınır konulmayarak Meclis’e katılım oranı artırılmaya çalışılmıştır.

Anayasal sürecin başladığı, yeni bir devletin kurulduğu, hükümetin oluşturulduğu ve tüm güçleri bünyesinde toplayan bir Meclis olan TBMM’nin kısaca isim hikayesi budur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.