Araştırma

Defcon 2 Nedir? Defcon 2 Seviyesi Ne Demek?

Defcon 2 ne demek? Defcon 2 seviyesi nedir? Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi sonrasında ABD’nin hamlesi olarak ortaya sürülen Defcon 2 seviyesine geçildi mi?

Defcon Nedir?

DEFCON, defense readiness condition yani savunmaya hazırlık durumunun kısaltılmasıdır. DEFCON seviyeleri, nükleer bir tehdit ihtimaline bağlıdır ve mevcut silahlı çatışma yasaları nükleer silahların kullanımını veya geliştirilmesini yasaklamadığı için Savunma Bakanlığı, askerleri bu tehdide karşı hazır tutmak amacıyla bir araç olarak DEFCON sistemine güvenmektedir. Ve bu sistem 5 aşamadan oluşan bir stratejidir.

Defcon 2 Nedir?

Defcon, 5 adımdan oluşan bir stratejidir. 5. adım düşük, yani barış zamanında uygulanan stratejidir. 4. adım risklerin arttığı ancak tehlikenin olmadığı aşamadır. Soğuk Savaş döneminde Defcon 4. seviyededir. Defcon 3 önemli bir safhaya temsil eder. Hava kuvvetlerinin 15 dakikada teyakkuza geçeceğini bildirir. Son olarak 11 Eylül saldırılarında ve 1973 Yom Kippur Savaşı’nda uygulanmıştır. Defcon 2, “severe” safhasıdır. Kara ordusu 6 saat içinde harekete geçecek şekilde teyakkuzda tutulur. Son olarak Küba Krizi’nde devreye girmiştir. Defcon 1 ise en ileri aşamadır. Nükleer silahların devreye sokulması anlamına gelir ki bu daha önce hiçbir zaman devreye sokulmamıştır.

Defcon 2 seviyesine son olarak Irak’ın işgalinde geçildiği söylense de bu seviye, resmiyette son olarak 1963 Küba Krizi’nde uygulanmıştır. Ukrayna Krizi’nde ABD’nin Defcon 2 seviyesine çıktığı haberleri ortaya atılsa da bu haberlerin doğruyu yansıttığını söylemek güç. Ancak NATO ve müttefik devletlerin Rusya’nın ilerlemesine karşı herhangi bir somut müdahalede bulunmaması, dünya kamuoyunda da bu tip spekülasyonlara neden olabiliyor. Gerçekte durumun ne olduğu, ilerleyen saatlerde daha net bir biçimde ortaya çıkacaktır.

Defcon 5

Normal barış zamanı askeri hazırlığını belirtmek için kullanılan koşul DEFCON 5 olarak belirtilir. DEFCON 5’te ABD ordusu, normalde gerekli olanın ötesinde hiçbir geniş çaplı ihtiyati savunma önlemi almaz. Ancak DEFCON 5 sırasında dünya çapında çatışmalar, hatta büyük çatışmalar meydana gelebilir.

Defcon 4

DEFCON 4, DEFCON 5’in temel değerinin üzerindeki ilk hazırlık seviyesidir ve bu yüzden hazırlıklarda hafif bir artış olur. Ordunun (veya ulusun) yakın bir saldırı tehlikesi altında olduğunun bir göstergesi değildir.

DEFCON 3

DEFCON 3’ü gerektiren durumlar ciddi meselelerdir. Amerikan devletinin varlığı veya istikrarı için acil bir tehdit oluşturmasalar da, önemli ölçüde teyakkuz gerektirirler.

DEFCON 2

DEFCON 2, maksimum hazırlığın bir alt kademesini temsil eder. Muharebe kuvvetleri sadece birkaç saat içinde büyük operasyonlar için hazırlanır. DEFCON 2’nin yayınlandığı en dikkate değer zaman Küba Füze Krizi sırasındaydı. Küba Krizi, geniş çaplı bir DEFCON 2 uyarısının verildiği tek zaman olsa da, DEFCON ile ilgili bilgiler genellikle gizli tutulduğundan, bu hazırlık seviyesine kaç kez ulaşıldığı tam olarak belli değildir.

DEFCON 1

DEFCON 1, en üst seviye askeri hazırlığı ifade eder. DEFCON 1 kuvvetlerin her zaman acil eylem için hazır tutulduğu safhadır. DEFCON 1, ABD ya da müttefiklerinden herhangi birinin dahil olduğu yakın veya devam eden nükleer savaş da dahil olmak üzere mutlak en tehlikeli, şiddetli durumlar içindir.

Kaynaklar:

  • https://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/DefconFive, erişim tarihi: 26 Şubat 2022
  • https://militarybenefits.info/defcon-levels/, erişim tarihi: 26 Şubat 2022
  • https://www.wikihow.com/Understand-the-DEFCON-Scale, erişim tarihi: 26 şubat 2022

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.