Düşünce

Demokrasi Her Zaman İyi Bir Şey Midir?

Demokrasi her zaman iyi bir şey midir? Demokratik olan, demokratik yollarla gelen, demokrasiyi savunan insanlar gerçekten de demokrasiyi bir ‘değer’ olarak görüyor mu? Demokrasi, bizlere her zaman iyi şeyler mi vaadediyor? Neden siyasiler ağızlarından hiç demokrasi lafını esirgemiyorlar?

Demokrasi her zaman için iyi bir şey değildir. Öncelikle demokrasinin olduğu yerlerde adalet var diyemezsiniz. Ve kesinlikle yoktur. Şöyle bir örnek vermek istiyorum. 93 Harbi öncesi Mebusan Meclisinin üyeleri savaşa katılalım demişti. Halbuki olası bir savaş, ülke için kötü senaryolar doğuracaktı. Mecliste Rum, Ermeni, Türk, Arnavut ve pek çok farklı milletten insanlar vardı. Ve meclisin üyeleri savaşa katılalım kararını aldı. Bu demokratik yollarla, çoğunluğun kararına göre alınmıştı. Ve bildiğiniz gibi savaş, Osmanlı aleyhine sonuçlanmıştı. Şimdi şöyle bir antitez savunabilirim. Osmanlı imparatorluk yapısına sahip bir devletti ve demokrasi kötü sonuçlara neden olabilecek kadar riskli bir hareketti. Nitekim Abdülhamit, savaştan sonra meclisi süresiz feshetmişti.

Bu ekstrem ve tarihi bir örnekten sonra güncel bir örnekle demokrasiyi biraz daha yakından anlayalım. ABD seçimlere gitti ve seçimleri demokratik yollarla Trump kazandı. İlerleyen süreçlerin habercisi zaten önceden de belliydi. Trump şu an demokrasinin verdiği güçle istediğini meşru yöntemlerle yapıyor. Müslümanlara yönelik ağır eleştiri ve ithamlar, mülteci yasağı, bakan değişikleri gibi bir sürü olayı var daha şimdiden. Şimdi demokrasi her zaman iyi değildir sözünü iyi anlamak için demokrasiden sonra gerçekleşen olaylara bakmak gerekir. Demokrasi, ancak sonuçları ile değerlendirilebilir.

Demokrasinin engellediği en önemli olgu, istişare ve ortak karara varma yetisini yok saymasıdır. Peki çoğunluk her zaman en iyisini bilir? Elbette ki hayır. Çoğunluğun yanılıp, azınlığın haklı çıktığı bir sürü örnek olay var tarihte. O zaman şöyle demeliyiz: Azınlık her zaman haksızdır.

Demokrasi, bir kere eşitlik demek değildir. Eşit olmak için her tarafın, her kesimin görüşünü almak gerekir. Bu ise çoğu zaman ‘işe gelmeyen’ bir yöntemdir. Demokrasi, insanoğlunun sonradan uydurduğu binlerce icat ve yaklaşımlardan sadece biridir.

Yazının diğer serilerinde görüşmek üzere, Hoşçakalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.