Düşünce

Başka Bir Milleti Sevebilir Miyiz?

Bir insan kendi milletinden başka bir milleti sevebilir mi? Bu mümkün olabilir mi? Bir insan, başka milletten insanları kendine yakın görebilir mi? Aynı anda birkaç milleti sevebilir miyiz? Elbette ki hayır. İnsan için millet kavramı yalnızca birdir. Tek bir millet ya da tek bir devlete ait hissedebilir kendini. Onun dışındaki sevmeler sadece hevesten ibarettir.

Bir kişinin başka bir milleti ne derece sevdiğini öğrenmek için kesin çizgiler belirtmelisiniz. Ya o ya da bu demelisiniz. Bir tarafı seçtiğinde ise kişinin hangi milleti ne derece sevdiğini öğrenebilirsiniz.

Başka bir milleti sevmek ancak şu şekilde olur: Örneğin Almanları ya da Japon’ları çalışkanlığı ile seversiniz. İki dünya savaşından, en az birinden mağlup ayrılan bu devletlerin, daha sonra çalışmalarına ve azimlerine bağlı olarak nasıl geliştiklerini, nasıl şahlandıklarını düşünerek hayranlık duyabilir ya da sevebilirsiniz.

Ya da İngilizleri, sıkı disiplinleri ile diplomatik ilişkilerdeki başarıları ile ve düzenli bir toplum olmaları ile sevebilir, onlara hayranlık besleyebilirsiniz. Örneğin Rusları, azimli olmalarıyla ya da keyiflerine düşkün olmaları ile sevebilir; Brezilyalıları danslarıyla ya da futbola olan düşkünlükleri ile sevebilir veya onlara hayranlık duyabilirsiniz.

Ama şöyle olmaz: Başka bir milleti, her özelliği ile, her durumu ve her davranışı ile, tarihsel kökeni ile sevemezsiniz. Eğer severseniz, o milletten olursunuz. Unutmayalım ki çifte vatandaşlık sadece kağıt üzerinde olan bir uygulamadır.

Örneğin bir Türk, Ruslara hayranlık besleyip, onları her özelliği ile sevemez bana göre. Yakın çevremde gördüğüm ve muhakkak sizin de görmüşlüğünüz olmuştur, bu tip insanlar var. Başka bir millete tapacak kadar onları seviyorlar. Ama biraz şeceresini incelediğinde iki üç kuşak ötesi Çanakkale’de şehit olmuştur. Benim aklımın almadığı tek şey bu.

Velhasıl başka bir milleti, yalnızca bir takım vasıfları ile sevebilir veya hayranlık duyabilirsiniz ama başka bir milleti her özelliği ile sevmek, ait olduğun toprağın milletine layık olmadığın anlamına gelir. Bana göre. Peki kendi milletimize nefret duyabilir miyiz? Bu sorunun cevabını diğer bir yazımda sizlerle paylaşacağım.

Şimdilik bu kadar. Hoşçakalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.