Teknoloji

Developer ( Yazılım Geliştirici ) Nedir ? Yazılımcılar Nasıl Sınıflanır ?

Developer kelime kulağımıza özellikle 21. yüzyılda bilgisayar bilimlerinin ilerlemesi ve yazılım iş kolunun pazarda büyük bir yer etmesi ile birlikte fazla da yabancı gelmemektedir. Ancak özellikle bu alana yeni giriş yapan yazılım geliştirici adaylarının kafasına bazı sorular takılmaktadır. Bunlar özellikle birazdan bahsedeceğimiz kavramlar üzerine olmaktadır. Bahsettiğimiz Kavramları Şöyle sıralayabiliriz:

  • Junior Developer
  • Senior Developer
  • Full-Stack Developer
  • Front-End Developer
  • Back-end Developer

Her şeyden Önce bu kavramlar da esasında iki kısma ayırılabilir.

Junior ve Senior Developer demek esasında yazılımcılıkta bir rütbedir.

Junior bu piyasaya yeni başlamış ve bazı yabancı kaynaklarda da “Klavyeyi yeni önüne almış.” olarak tanımlanan yani kodlamaya yeni başlaya kişidir.

Senior ise sektörde belirli düzeyin üzerinde projeler geliştirmiş kişilerdir. Piyasa da gerçek mana da Senior developer az bulunur. Bu sebeple maaşları daha yüksektir.

Diğer türler ise yazılımcıların sınıflarıdır. Şimdi onları Açıklayalım.

Front-End Developer Nedir?

Front-End developer veya Türkçesiyle Ön-yüz Geliştiricisi isimden de anlaşılacağı üzere Programlamanın tamamen önünde yani User Side dediğimiz kullanıcı tarafının tasarım ve programlamasını yapan kişilerdir. Çalışılan projeden projeye fark edecek olsa da Front-End ve Back-End Developer’lar her zaman bir etkileşim içerisinde olurlar ve çalışmaları çoğunlukla paralel ilerler. Basit anlatmak gerekirse Back-end developer sayısal işlemlerden geçmiş derlenmiş sonuç verisini hiçbir görsellik olmadan Front-End Developer’a verir. O da bunu şekillendirir kullanıcı arayüzünün gerekli kısımlarına gereken şekilde yerleştirir.

Front-End Developer Neler Bilmeli?

Web alanındaki Ön Yüz Geliştiricilerinin özellikle bilmeleri gereken kodlaa dilleri;

  • HTML
  • CSS
  • JS

ve tabii ki de bunların frameworkleri’dir. Örneğin günümüz piyasasında önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi Hybrit Teknolojiler için Angular Frameworkünü ve bunun yanında CSS’i öğrendikten sonra scss’i bilmek sectörde  büyük bir arza cevap vermektedir.

Back-End Developer Nedir?

İsminden de anlaşılacağı gibi Back-End developer sistemin kullanıcının olmadığı tarafında ( server-side )’dadır. Back-end developer veri tabanı işlemlerini sorguları user-side’dan gelen isteklerin işlenip Front-End Developer’a döndürülmesinden sorumludur diyebiliriz.

Back-End Developer Neler Bilmeli?

Yine Web Teknolojileri üzerinden konuşursak ;

  • Web programlama dilleri
  • Java Servlets (JAVA EE) , ASP.NET, PHP
  • ve Aynı zamanda SQL sorgularını ve Veri tabanı akışını bilmeli.
  • Kısacası veriyi yönetebilmeli. Server-Side’da hız ve verimlilik de ön plana çıkacağı için Bir Back-End Developer Algoritmalara da hakim olmalı.

Front-End Developer Nedir?

Full-Stack Developer ise bu iki konu hakkında da bilgi sahibi olan ve geliştirmeler yapabilen kişidir.

Full-Stack developerlar herhangi bir Web sitesini veya sistemi Fron-End veya Back-End developer’a ihtiyaç duymadan geliştirebilir. Tabii Bildiği Programlama ve Mark-up dilleri dahilinde.

 

 

 

Ethem Çalışkan

Yeni şeyler söylemek lazımdı. Mevlana öyle söyledi. Artık söylemek değil yeni şeyler lazım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.