Tarih

Fransız Devrimi Neden Oldu?

Fransız Devrimi nedenleri sıralanırken onlarca etken durum sayabiliriz. Fakat bu kısa makalede Fransız Devrimi neden oldu? sorusuna özet olduğu kadar önemli bir bakış açısı getirmeye çalışacağız. Devrimi iyi anlayabilmeniz için devrimden önce 18. yüzyıl boyunca Dünya Tarihi’nde oluşan genel olaylara göz atmanızı tavsiye ederim. Olaylar neden oldu sorusuna cevap verebilirseniz bağlantıları daha net bir şekilde kurabilir ve müphemliği ortadan kaldırabilirsiniz.

Açlık

Bu sebebi ilk sıraya koymamın elbette bir sebebi var. Hatta ‘Fransız Devrimi neden oldu?’ sorusuna bu tek kelimeyle cevap verilebilir diyecek kadar ileri gitmekten çekinmeyeceğim. 18. yüzyılın sonlarına gelindiğinde halkın gerçekten açlıkla mücadele etmesi devrimi tetikleyen etkendir. Açlık derken sadece ekonominin kötü olmasından bahsetmiyorum. Tarım mahsüllerinin azlığı sebebiyle halk tarafında çok büyük bir huzursuzluk başladı ve bunun üzerine kraliçe Marie Antoinette; “Ekmek yoksa pasta yesinler.” yorumunu yaptı bu elbette çok küstahca bir söylemdi. Halk daha da sinirlenerek devrime doğru yürümeye başladı.

Vergilerdeki Dengesizlik

Yedi yıl savaşlarının ardından Fransa’nın bu büyük borç yükünü birilerinin üstlenmesi gerekiyordu ve bunlar halktan kişiler oldu. Dengesiz vergi sistemi Fransız Devrimi neden bu kadar hiddetli oldu sorusuna verilebilecek bir diğer cevap. Öşür vergisi gelirleri ise tamamiyle din kurumuna aktarılıyordu.

Aşırı Harcama

XVI. Louis sarayda aşırı harcamalar yaparken halk açlıktan ölmek üzereydi. Bu tabii ki kral ile sınırlı değildi. Soylular sınıfı da zevk-ü sefa içerisindeydi. Fransız Devrimine neden olan bu düzensizlik maliye politikasının istikrarsızlığı ile bir açmaz oluşturdu.

XVI. Louis

Fransız Devrimi’nin Diğer Nedenleri

-Keyfi tutuklama ve hapse atma uygulamaları,
-‎İfade ve düşünce özgürlüğünün kısıtlanması,
-‎İnsanların onayı alınmadan zorla vergi alınması.

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.