Sağlık

Gıda Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde yemek türlerinin fazla olması her ne kadar güzel olsa da zaman zaman farklı hastalıklarından belirtisi olmaktadır.  Çeşitli hastalıklar geçici olsa da bazıları kalıcı hastalıklara hatta zehirlenmenden dolayı ölüme bile neden olabilmektedir.  Özellikle kış aylarında yemeklerin bozulması her ne kadar daha uzun sürede olsa da kış aylarında genel olarakta ürünün son kullanma tarihinin geçmesi,  ürün hijyeninin sağlanması gerekmektedir.

Beslenmek yaşamsal bir faaliyet olduğundan yaşamsal bir ihtiyacımızdır. Besin zincirinden bilindiği üzere çeşitli ürünlerin ve besinleri farklı farklı insana katkısı olmaktadır.

Sağlıklı bir gelişim sağlamak ve sağlıklı bir yaşam içinse doğru beslenmek vazgeçilmez bir ihtiyaç durumudur. Normal ya da katkılı tüm besin maddelerinin vücudumuza katkıları bulunmakta ve vücudumuzda birtakım işlevleri bulunmaktadır.

Besinlerden mümkün olduğu fazla bir şekilde katkı alınması gerekiyor ve bunu da en doğru ve en fazla bir şekilde besinlerden faydalanılarak yapılır. Besinlerden faydalanmak için ise bu gıdaların en sağlıklı olanlarının tüketilmesi daha doğru olacaktır.

Öncelikle unutulmamalısı gereken konulardan birisi de, her bir gıda maddesinin bir yaşam süresi bulunmaktadır ve bu sürenin sonunda tüketim süresini doldurmasıdır. Biraz öncede bahsedilen konular gibi besinlerin son tüketim tarihinin geçmemiş olmaması daha iyi olacaktır.

Doğru ortam ve koşullarda saklanmayan besin maddeleri kısa süre içinde kolayca bozulabiliyor, faydanın aksine zarar vermekte, gıda zehirlenmelerine neden olmaktadır.

Gıda zehirlenmesi neden olan konulara gelindiği zaman;  kontamine, yani hastalık yapıcı etken bulaşmış olabilir ürünler  kirlenmiş veya toksikgıdaların tüketilmesi sonucunda oluşabilmektedir.

Gıda zehirlenmesi nasıl tedavi edilir?

Gıda zehirlenmeleri sonrasında  çok fazla  insan  tarafından aslında fark edilmeden biraz baş ağrısı, bazen kusma ya da yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösterip kendiliğinden geçmektedir.

Genel olarak doktora gitmeye gerek kalmadan gıda zehirlenmesi halledilmiş olur.

Tedavi olarak ise bolca sıvı tüketilmelidir ve bolca dinlenmek hem vücudun kendini toparlamasını hem de hücrelerin kendini yenilemesi gerekmektedir.

Eğer gıda zehirlenmesi sonrası ishal varsa, ishali tedavi eden ilaçlar kullanılmaması daha iyi olacaktır.

Gıda zehirlenmesine iyi olarak ise muz, yoğurt, bal, sarımsak, fesleğen, limon ve zencefil gibi ürünler oldukça iyi gelmektedirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.