Göze Sülük Yapılır mı? Göz Derecesini Düşürmeye Yardımcı mı?
Çağlar boyunca çok çeşitli hastalıklar için popüler bir tedavi uygulaması ve geleneksel terapistler tarafından bilimsel olmayan bir evde tedavi yöntemi olarak uygulanan sülük, artık çağdaş tıbba daha az uygulamayla geri döndüğü, çok sayıda bilimsel çalışma ve vaka raporuyla kanıtlanmış ve desteklendiği ortaya çıkmıştır. Bu nedenle gerek yurt dışı gerekse yurt içinde sülüğe yönelik araştırmalar oldukça artmış durumda. Peki sülük göz rahatsızlıklara faydalı mı? Ya da gözlük derecesini düşürür mü?
Bu konuya kesin bir cevap vermek imkansızdır. Oldukça göreceli olan ve kişiden kişiye göre değişen bu uygulama beraberinde farklı sorunları da getirebilir. Kullanıcılardan bir kısmı düzenli sülük uygulaması yaptırdığında göz şikayetlerinin azaldığını söylerken, bazıları ise her hangi bir değişim olmadığını söyler. Gözdeki tansiyon başta olmak üzere, iltihabı azalmak ve ödemi atmak için sülük tedavisi uygulanır. Aynı zamanda görme yetisinin iyileşmesi için de sülüğün etkili bir yöntem olduğu düşünülmektedir.
Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Sülük kesinlikle göz içine uygulanmamalıdır. aynı şekilde göz kapaklarına uygulamaktan da kaçınılmalıdır. Sülüğün göz içine uygulandığında olası sonuçlarını aşağıda yer alan alıntıdan okuyabilirsiniz. Sülüğü göz çevresine; şakaklar, alın ve kulak arkası ve göz damarlarının geçtiği akupunktur noktalarına uygulanması gerekir. Aksi taktirde gözün içine uygulanan sülük farklı enfeksiyon hastalıklarına sebep olur.
50 yaşında erkek hasta, İran Tahran’daki Baqiyatallah Hastanesi oftalmoloji kliniğine her iki gözde göz rahatsızlığı, ağrı, kızarıklık, yanma ve sulanma şikayetiyle başvurdu. Belirtileri 5 gün önce beline sülük tedavisi yaptırmak üzere bir kişiye gittikten sonra başlamış ancak sülük terapistinin tavsiyesi üzerine kişi birkaç dakikalığına doğrudan gözlerinin üzerine sülük koymayı kabul etmiştir. Muayenede, her iki gözde şiddetli diffüz yüzeyel ve derin konjonktival enjeksiyon ve hiperemi ile yama tarzında subkonjonktival kanama, sağda kornea yakınındabulber konjonktivada küçük kırmızımsı şişkin lezyon ve sol gözde koyu siyah-kahverengi lezyon mevcuttu. Skleral perforasyon ve uveal prolapsus gibi daha önemli komplikasyonları dışladıktan sonra büyük olasılıkla yoğun bir subkonjonktival hematom gibi görünüyordu. Diğer muayenelerin tümü normal sınırlardaydı. Hasta topikal antibiyotik ve kortikosteroid ilaçları kullanmaya başladı ve 2 hafta sonra çoğu belirti ve semptomlarda düzelme oldu.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8597810/
Kaynak: https://www.dogalhayat.com.tr/bloglar/goz-hastaliklarinda-suluk-tedavisi, Erişim Tarihi: 17 Mart 2024.