Düşünce

Gözlemlemek Neden Önemlidir?

Gözlem yeteneği, insan gözünün yakaladığı en mükemmel başarıdır. Çevreyi, insanları, nesneleri gözlemek, davranışlarına anlam vermeye çalışmak, anlamlandırmak, yorumlamak ve çıkarım yapmaktır gözlemde bulunmak.

Örneğin gözlem, bir yazarda olmazsa olmaz bir özellik olmalıdır. Yazar romanını yazarken, ya da herhangi bir kitabını kaleme alırken bu yeteneğini konuşturmalıdır. Gözlemin iyi kullanılması okuru şaşırtır, mutlu eder. Onu hayrete düşürür. Gözlem doğuştan gelen bir yetenektir. Sıradan bir olay karşısında şaşırmayabilirsiniz ama bir başkası o sıradan olayı alır, bir başka olayla birleştirir, yorumlar ve ortaya o davranışın bambaşka bir yönünü çıkarır.

Yazarlar gözlemde bulunmadıkları sürece kendilerini geliştiremezler. İlk önce yakın çevresini gözlemlemeli, arkadaşlarını, coğrafyasını iyi tanımalı. Örneğin Orhan Kemal’in romanlarını okuduğunuz vakit Çukurova topraklarında çalışan insanlara tanımanıza gerek yoktur. Çukurova bölgesini, o yörenin insanlarını, havasını müthiş bir ustalıkla yansıtır size. Nasıl yapar bunu? O bölgenin ağzıyla konuşturur kahramanlarını, olayları Çukurova anlayışıyla yorumlar, anlattığı mekanlar o yörenin dinamitlerini taşır içinde.

Gözlemler, insanın dünyayı daha iyi anlamasına sebep olur. Dünyayı anlamlandıran insan boşluğa savrulmaz her rüzgarda. Gözlem kısaca insanı güçlü kılar.

Örneğin bir sokağa girdiğiniz vakit o sokağın yapısını inceleyin daha sonra o sokağın esnaflarına bakın, sonra sokağın müdavimlerini inceleyin, insanlarına göz atın. O sokak size bir canlı olarak dönül yapacaktır. Sokak bir kimliğe bürünecek ve size bir anlam ifade edecektir.

Gözlem aynı zamanda hayal gücünü de artırır. Örneğin gözlem yeteneği güçlü olan yazarlara bakın. Olayları ardı ardına sıralamakta zorlanmadıklarını bu sefer siz gözlemleyeceksiniz. Bu konuda bir örnek vermek isterim. Türk edebiyatın yükselen ismi: Emrah Serbes

Gözlem yeteneğini geliştirmek için ne yapmalı?

1-) Öncelikle sokağa çıkılmalı. Dışarıya adım atılmalı. İnsanları tanımaktan onlarla iletişime geçmekte çekimser davranmamalı.

2-) Bir ikincisi ise bol bol kitap okumalı. Özellikle roman yazarlarının, kurgusal metinler yazanların kitapları okunmalı. Bu size gözlem yeteneği konusunda büyük bir adım attıracaktır.
Bol bol gözlemler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.