Güzellik Ondur Dokuzu Dondur Ne Demek?
Güzellik ondur dokuzu dondur. Atasözleri ve deyimler listemizin bu seferki yazısı “güzellik ondur dokuzu dondur” atasözü olacak. Peki “güzellik ondur dokuzu dondur” atasözünün manası nedir? Atasözü ne anlama gelmektedir?
Güzellik Ondur Dokuzu Dondur Ne Demek?
Güzel giyinmenin ne kadar önemli olduğunu anlatan bu atasözü, insanların dış görünüşleriyle de güzellik algısını değiştirebileceklerini anlatmaktadır. Bu atasözünde geçen “don” ifadesi, Eski Türkçede “elbise” anlamına geliyor.
Her ne kadar Mevlana’nın “Nice insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Nice elbiseler gördüm içinde insan yok!” dizelerinin tam zıttı bir anlama sahip olsa da güzel giyinmenin, elbisenin bir insanın güzelliğinde ve güzel görünmesinde ne kadar önemli olduğunu açıklayan bir atasözü olması bakımından önemlidir.
Güzel Giyinmemin Önemini Anlatıyor
Güzel giyinmenin kişi için son derece önemli olduğunu ifade eden bu atasözü, bireyin başkalarına karşı iyi görünmesinde kılık kıyafetinin önemini de ayrıca belirtiyor.
Örneklerle “güzellik ondur dokuzu dondur” atasözünü pekiştirelim:
Pejmürde bir kıyafetle başkalarına güzel görünmek elbette zor. Ve elbette ki insanların çoğu dış görünüşüne göre diğer insanları yargılar. İnsanın belirli bir düzeyde saygınlık kazanması için kılık kıyafetine özen göstermesi gerekir. Nedense bu atasözü bana hep Abes Muktebes tartışması ile bilinen Muallim Naci ve Recaizade Mahmut Ekrem’i hatırlatır. Muallim Naci, malumunuz pejmürdeliği seven bir yazarımızdı. Mahmut Ekrem tam tersi.