Hukuk

Hak Ehliyeti Nedir? Hukukta Hak Ehliyetinin Tanımı

Hak ehliyeti nedir ve hukukta hak ehliyetinin tanımı nasıldır? Bir önceki yazımızda hukukta fiil ehliyetinin tanımından söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “hak ehliyeti” kavramından, tanımından ve hukuktaki karşılığından söz edeceğiz. 

Hak Ehliyeti Nedir? Hukukta Hak Ehliyetinin Tanımı 

Hak ehliyeti, hak veya borç sahibi olabilme, daha açık bir ifadeyle hakların ve borçların süjesi olabilme gücüne denilmektedir. Gerçek kişilerde olduğu gibi tüzel kişilerin de hak ehliyeti bulunmaktadır ancak cins, yaş, hısımlık gibi fıtrat (yaratılış) gereği yalnızca insanlara has medeni haklar pek tabii tüzel kişiler için söz konusu olamaz. Bu medeni kanunun 48. maddesinde belirtilmiştir. Tüzel kişiler, bunun haricindeki bütün medeni hakları elde edebilir ve borçlara sahip olabilirler. 

Tüzel Kişi: Belirli bir amacı yerine getirmek üzere bağımsız bir varlık şeklinde örgütlenmiş, hak ve fiil ehliyetine haiz kişi veya mal topluluklarına verilen isimdir. Örn. Kızılay

Öte yandan, yalnızca tüzel kişilere has haklar da bulunmaktadır. Mesela üyelerinden aidat (ödenti) isteme hakkı, üyelikten çıkarma hakkı gibi. 

Ayrıca tüzel kişilerin de gerçek kişiler gibi “kişilik hakları” bulunmaktadır. Bu nedenledir ki, onlar da tıpkı gerçek kişiler gibi manevi bütünlüklerine, isimlerine, ekonomik bütünlüklerine karşı hukuka aykırı saldırılarda bulunulması halinde Medeni Kanunda ifade edilmiş olan davaları açabilirler. 

Bu yazımızda kısaca “hak ehliyeti” kavramından söz ettik. Bir sonraki yazımızda ise “fiil ehliyeti” kavramından söz edeceğiz. Hepsi ve daha fazlası için sitemizin “Hukuk” kategorisini ziyaret etmeyi unutmayın. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.