İhtiras Ne Demek? Cümle İçi Kullanımı ve Kökeni Nedir?
İhtiras nedir? Ne demek? Daha önceki yazılarımızda gündelik hayatta sıkça kullanılan veya kullanımı eskiyen çeşitli kelime, söz öbeği, tabir, deyim ve atasözlerinden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “ihtiras” kelimesinden söz edeceğiz.
İhtiras Nedir? Ne Demek?
İhtiras, isim.
Bir şeyi tutkuyla isteme, çok isteme, elde etmek için çok çabalama ve işini hırla yapma anlamına gelir. İhtiras kelimesinin tek başına bir karşılığı yoktur. Bunun yerine tanımını yapmak daha mümkündür.
Tanım: Bir şeyi isterken gereğinden çok bir hırsla dolmak, o şeyi elde etmek için çok enerji harcamak, çok istemektir. İhtiras, sıradan bir elde etme isteği değil inatlaşma seviyesinde istemek ve arzulamaktır. Örneğin iyi bir mesleğe sahip olmak herkesin arzuladığı bir şey iken bu, bazı ihtiraslı bireylerde ‘kesinlikle’ olması gereken bir şeydir. İhtiraslı kişilerin en önemli özelliği hırslı bir kişiliğe sahip olmalarıdır. Bu hırs, istedikleri şeyleri ‘kesin’ elde etmek için kuvvetli bir araçtır.
İhtiras Kelimesinin Kökeni Nedir?
Dilimize Arapçadan geçen on binlerce kelimeden biri de ihtiras kelimesidir. Kelime, ‘hırs’ kökeninden türemiştir. Bu açıdan bakıldığında ihtiras kelimesinin orijinal karşılığı hırslı olmaktır. Muhteris, ise yine aynı kökten türeyen bir kelimedir, ihtiraslı olan anlamına gelir.
İhtiras Kelimesinin Kullanım Alanları
Gündelik hayatta en çok kullanılan kelimeler arasında yer alan ‘ihtiras’ kelimesi, kullanım alanları bakımından da oldukça kapsamlı bir kelimedir.
- İhtiraslı olmak,
- İhtirasla dolmak,
- İhtiraslı
- İhtirassız
İhtiras Kelimesinin Cümle İçi Kullanımı
“Baskılanan dürtü taşar ve oluşan sel, duygulardır, ihtiras selidir ve bu sel deliliğe dahi dönüşür.”