Eleştiri

İletişim Fakülteleri Kapanıyor mu? İletişim Fakülteleri Neden Kapanıyor?

İletişim fakülteleri kapanıyor mu? İletişim fakülteleri neden kapanıyor? Son günlerde ortaya atılan bir iddiaya göre YÖK, iletişim fakültelerini kapatma kararı aldı. Buna göre Türkiye’de 50’den fazla sayıdaki iletişim fakülteleri, kapanıp başka bölümlerin alt dalı olarak faaliyet gösterecek.

İletişim Fakülteleri Neden Kapanıyor?

YÖK’ün iletişim fakültelerini kapatma kararının ardında iletişim fakültelerinin diğer bölümlerden bir farkının kalmaması ve ayrı bir fakülte olarak eğitim vermesinin gereksiz olduğu nedenleri yer alıyor?

Türkiye’de yeterince iletişim ve iletişim bilimi ile ilgili akademik çalışmanın yapılmaması ve İletişim Fakültesi öğretim üyelerinin de İletişim’i yanlış anlatması ve pazarlama olarak lanse etmesi nedeniyle fakülteler kapatılmayla karşı karşıya.

YÖK, her fakülteye ve bu fakülteye bağlı öğretim üyesi ve araştırma görevlilerine bir bütçe ayırdığından, iletişim fakültelerinin

İletişim Fakültelerine Ne Olacak?

YÖK, bu konuda ciddi bir çalışma yürütüyor. Buna göre Halkla İlişkiler bölümü, İşletme Fakültesi’nin bir alt dalı olarak Pazarlama ile ilgili verilecek veya İşletmeye bağlı olarak 2 yıllık bir yüksekokul şeklinde eğitim vermeye devam edecek.

Radyo Sinema ve Televizyon, Grafik Tasarım ve Yeni Medya gibi bölümler de Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağlı olarak eğitim verecek. Böylece iletişim fakülteleri de tümden kapanmış olacak.

Hükumetin bu yönde karar almasında ekonomik şartlar elbette bir neden ancak eğitim sisteminin gömlek değiştirilir gibi değiştirilemeyeceğini 20 yılda öğrenmemeleri karardan çok daha ilginç. Nitekim üniversiteye giriş sınavlarını uçakta açıklamak nasıl eğitimin önemsendiğini gösteriyorsa bu karar da eğitimin nasıl önemsendiğini gösteriyor.

İletişimin bir bilim dalı olduğunu, bu fakültede sadece reklam dersleri verilmediğini açıklamakta zorluk çeken ve bilgi kapasitesi reklamla halkla ilişkileri ayırt edemeyecek öğrenciler yetiştiren vizyonsuz akademisyenlerin ve para hırsına her köşe başına kıytırıktan tabela üniversiteleri inşa etmekte beis görmeyenlerin de bu kararda hiç şüphesiz büyük emeklerinin olduğunu belirtmek gerek.

Çuvaldızı ilk önce kendine batırmak gerekir. Nitekim, gazete okumak, televizyon seyretmekle medya nasıl kahve müptelalarının rutini ise bu iş ayrıca iletişim fakültelerinde ders olarak okutulmaya kadar ileri gitmiş, iletişim sadece gündem üzerine kurulmuştu.

Karar herkes için hayırlı olsun, zannımca karardan geri dönüş olmaz; sadece ‘anı’ olarak kalır. Biz de yad ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.