Gündem

İran’da Başörtüsü Yasağı Kalktı Mı? Tahran Polisi Ne Dedi? Yasak Neleri Kapsıyor?

İran’da kadınların baş örtüsü takması zorunluluğun Tahran Polisinin yaptığı açıklamada kaldırıldığı iddia edildi. Humeyni rejiminin 1979’da İran’da İslam Devrimi’ni gerçekleştirmesinin ardından kadınların baş örtüsü takması zorunlu hale gelmiş ve ülke şeriat ile yönetilemeye başlanmıştı.

Daily Sharq gazetesi, Tahran polis şefi Hossein Rahimi’nin yaptığı açıklamada “İslami kıyafet kurallarına uymayan kadınların artık gözaltı merkezlerine götürülmeyeceği ve yargı davaları açılmayacağını” söylediğini iddia etti.

İran halkı, bu karara her ne kadar geniş çaplı bir protesto düzenleyemese de tepkisini her fırsatta dile getiriyordu. Özellikle kadınların başlarına taktığı örtüleri gevşek ve özensiz bağlaması, bazı İranlı kadınların kararı protesto için saçlarını kazıtması karara tepki niteliğinde değerlendirilmişti.

Henüz resmiyeti olmayan bilgilere göre İran’da artık kadınların başlarını örtmesi bir zorunluluk olmaktan çıktı. Daha doğrusu İran’da kadınların başı açık gezmeleri sonucunda yargı davası açılmayacak ve gözaltı merkezlerine götürülmeyecek. Peki bundan sonra süreç nasıl işleyecek?

Bilindiği üzere Suudi Arabistan gibi şeriatla yönetilen bir ülke olan İran’da kadınların başları açık gezmesi yönetim anlayışı ile ters orantıda. Bu kararın ardından İran’da radikal bir değişim yaşanabilir.

Humeyni rejiminden itibaren ülke şeriatla yönetiliyor ve kadınların baş örtüsü takması zorunluluk olarak kabul ediliyordu. Karar, İran’da ikinci devrim niteliğinde. Söz konusu kararın İran’da nasıl karşılanacağı şimdiden merak konusu olmuş durumda.

Kıyafet yönetmeliğinde uymayan kadınlar, ahlak polisleri tarafından tutuklanıyor ve gözaltı merkezlerine gönderiliyordu. Söz konusu açıklama, bu gözaltıların artık yaşanmayacağı yönünde.

Kıyafet yönetmeliği kapsamında kadınların başı açık gezmeleri hukuki bir süreç altına alınmayacak olması da İran halkı için olumlu bir gelişme. Yasağın tamamen kalkması uzun bir süreç alabilir ya da İran’da ikinci bir devrim yaşanana kadar yasak bu haliyle kalabilir fakat bireyin özgürlüğü ve hür seçim hakkının korunması bakımından önemli bir gelişme olduğu ortada.

Birkaç Fotoğrafla eski İran:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.