Savaşlar Tarihi

Kalka Nehri Savaşı Nedir?

Moğollar’ın anlamsız yıkımdan ve tahribattan başka savaş yeteneği bakımından ileri bir milletti. Müthiş kumandanlar, muhteşem zaferlerle dolu olan Moğollar’ın savaşlar tarihinde en önemli ve kazanma şekli açısından hüner kokan savaşı Kalka Savaşı’dır. Bir diğer adıyla Kalka Nehri Savaşı’dır.

Kalka Irmağı civarında yapılan savaş, Moğollar ile Kumanlar, Galiçya Knezliği, Çernigov Knezliği ve birkaç Rus knezliği arasında 31 Mayıs 1233 yılında yapılmıştır.

Moğollar bu savaşta o güne kadar denemedikleri bir savaş taktiğini uygulamaya başladılar. Cebe ve Sübedey önderliğindeki Moğol orduları karşılarındaki Rus-Kuman ittifakından oluşan ordu karşısında sistematik bir şekilde geri çekilmeye başladılar. Geri çekilme tam anlamıyla merkezdeki ordunun ters yönde ilerlemesi ve kanatlardaki -akıncıların- ordunun da ileri doğru gitmesi şeklinde kontrollü bir biçimde şekilleniyordu. Moğollar bu savaş taktiğini genellikle kış aylarında, savaş yeteneklerini kaybetmemek adına yapmış oldukları sürek avında uygulamış ve bu sürek avında yaptıkları taktiği de savaş alanında denemenin nasıl sonuçlar doğuracağını görmek için uygulamıştı. Aynı zamanda bu savaş taktiğini uygulamanın en önemli sebebi karşılarındaki ordunun kendilerinden 3 kat fazla olmasıydı.

Cebe ve Sübedey’in komutanlığını yaptığı Moğol ordusu, tam 8 gün boyunca ufak çarpışmaların haricinde Rus-Kuman ittifakından kaçar gibi gözüküp onları sinsi planlarının içine, Kalka Nehri yakınlarına çektiler. Moğollar’ın geri çekilmeyi durdurup karşı saldırıya başladığı zaman hava sisliydi. Üstelik Moğollar’ın savaş sırasında yaktığı neft sisi de ortalığı iyice sisten görünmez bir hale getirmişti. Moğol orduları bir yandan saldırıda bulunuyor diğer yandan da sistem görüş mesafesi sıfıra inen Rus-Kuman ittifakını uzaktan oklarla teker teker kurban ediyordu. Ki ortalama bir Moğol süvarisinin dakikada 6 ok atabileceği rivayet edilirdi.

Böylece Moğollar savaş alanında kendilerini bir kez daha kanıtlamış oldular. Kalka Nehri Savaşı ise Rus-Kuman ittifakı ordusunun tamamına yakınının imhası ile sonuçlanmış, ittifak ordusunun ileri gelen kumandanları esir edilmişti.

Bu savaştan sonra Moğol ordularına Doğu Avrupa; Macaristan ve Polonya kapıları ardına kadar açılmıştı. Moğollar zaferlerine bir yenisini daha ekleyeceklerdi ta ki Ayn Calud’a kadar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.