Düşünce

Kovalıyor ve Yine Kovalıyoruz

Hep bazı şeyleri kovalıyor, hep başka işleri istiyor ve sürekli yeni görevler üstlenmek istiyoruz. Hep bazı mevsimleri özlüyor, hep başka şeylerin arkasından koşuyoruz ve sürekli pişman oluyoruz. Ama değişmeyen bir şey var: Kovalamak. İyi ya da kötü, ahlaklı ya da ahlaksız; güzel veya çirkin; toplumsal değere aykırı ya da değil. Hep bazı şeyleri kovalıyor, bazen yakalar gibi oluyor ama aslında hiç yakalayamıyor ve teneşire konuncaya kadar kovalıyoruz bazı şeyleri, bazı insanları.

Kovalamak bazen bir başarının bazen de bir başarısızlığın arkasından gitmektir. Bazen kör, bazen kör değil, gözleri sonuna kadar açık bir şekilde kovalar, kovalar, durur; sonra tekrar kovalar ve yine kovalarız.

Yeri geldiğinde kovalamanın ne kadar saçma bir uğraş olduğunun farkına varır ve durmak isteriz. Telaş etmeyin onlar siz değilsiniz. Kastettiğim erenler, ermişler ve evliyalardır. Uç örnekler kısaca. Ulaşmak için farkında olmak gerekir.

Kovalamanın biz de farkına varırız bazen ama farkına vardığımız anlarda dahi kovalamaya devam ederiz. İlkokulu kovalar, bitince kovalamayacağım artık hiçbir şeyi deriz o küçük aklımızda sonra aradan liseyi de kovalayım deriz. Sonra üniversite, sonra askerlik, sonra evlilik, sonra sünnet, sonra evlendirme muhabbetleri, sonra deriz ki en son emekliliği kovalayacağım ve bu son olacak. Olmayacak, sevinmeyin. Kovalama, en son teneşirde bitiyor.

İmam, telkini verip, kafamız o tahtaya ‘tak’ diye çarpınca anlıyoruz ki artık kovalanacak bir şey kalmamış. Kovalamaca bitmiş, keşmekeş dinmiş. Hayat bitivermiş siz farkında olmadan. Keşmekeşin yerini keşkeler; hayatın yerini bayatlıklar; kovalamacanın yerini yakınmalar almadan farkında olmak lazım.

Ne kovalıyoruz? Neden kovalıyoruz? Neyi kovalıyoruz? En son neyi kovaladık? Bir sonraki kovalayacağımız şey ne? Bu soruları kendimize, kendimize de bu soruları sormak, cevabını bulup, özünü içimize aktarmak gerekir. Farkındalık, fiiliyata geçmez, laf kalabalığı arasında kaybolup giderse o zaman her şey başa sarmış olur ve yine kaybedersiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.