Otomobil

Motorlarda Avans Ayarı Nedir? Nasıl Yapılır?

Araçlarda motorun performansını etkileyen birçok faktör vardır. Bu faktörler performansı etkilediği gibi, yakıt tüketiminde de önemli bir noktadır. İşte bu noktaları en temelinden incelememiz gerekirse yanma konusuna mutlaka deyinmemiz gerekecektir.

Yanma işleminin ne kadar ve ne zamanda yapıldığı dikkat edilmesi gereken bir konu. Bu aracınızda bir anormallik olmadığı sürece oynanmaması gereken bir özelliktir. İdeal yanma zamanlaması motor tipine göre çok değişken bir parametredir.

Aracınız daha düşük devirlerde çalıştığı sırada hava-yakıt karışımının yanabilmesi için daha uzun bir süre vardır. Bundan dolayı hava-yakıt üst ölü noktaya daha yakın bir zamanda yansa bile pistonun o noktadan ayrılması sırasında çok daha yüksek basınçlar elde edilebilmektedir. Devir hızı yükseldikçe yanma süresinin de orantılı olarak azalması gerekecektir.

Sıkıştırma zamanı sonunda piston, üst ölü noktaya çıkmadan bujinin çakarak yanmayı başlatmasına ateşleme avası adı verilir. Rölanti devri sırasında ise buna başlangıç avansı adı verilir. Başlangıç avansı, avans tabancası adında bir alet yardımıyla yapılır.

Piston üst ölü noktayı geçtikten sonra bujinin çakmasına rötar adı verilir. Bujinin çakması ile hava-yakıt karışımının yanması belirli bir zaman alacaktır. Bu zamanlamanın mükemmel olması, bujinin motor devrine uyumlu bir şekilde yanması ile olacaktır.

Hava-yakıt karışımının yanabilmesi, benzin oranına, oktan sayısına, sıkıştırma oranına, silindirin içinde bulunan türbülansa bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Avans ayarının motor tipine göre değişiklik göstermesinin asıl sebebi de budur.

Bujinin çakma zamanı, distrbütördeki avans tertibatı sayesinde sağlanır.

Adım Adım Avans Ayarı Yapılışı

-Motor, ideal çalışma sıcaklığına ulaşana kadar rölantide çalıştırılır.
-‎Platin ayarı ve rölanti devir ayarı yapılır.
-‎Distrbütördeki vakum avans ayarı yapılır.
-‎Motorun hava almasını engellemek için sökülen bağlantının ucu bir bant ile kapatılır.
-‎Avans tabancasının mavi ucu birinci silindirin bujisine, kırmızı ucu akünün ‘+’ siyah ucu ise ‘-‘ kutbuna bağlanır.
-‎Krank kasnağı veya volan üzerindeki başlangıç avans işareti katalog verisine göre net olarak tespit edilir ve beyaz bir boya ile işaretlenir.
-‎Motor rölanti devrinde çalıştırılır.
-‎Avans tabancasının ışığı avans işaretine doğru tutulur. Avans tabancasının ışığı yandığı an, avans işaretleri, birbirini karşılamalıdır. Karşılamaz ise, tespit civatası gevşetilerek distrbütör çevrilmesi ile avans işaretlerinin birbirini karşılaması sağlanır.
-‎Avans miktarını azaltmak için distrbütör gövdesi mil yönüne, çoğaltmak için ise tam tersine yavaşça döndürülür.
-‎Tespit vidası iyice sıkıldıktan sonra işlem kontrol edilir. Bu kontrol işlemi şu şekilde yapılır; motora aniden gaz verilir ve rölanti devrine düşebilmesi için gaz kesilir. Motor rölanti devrine düştüğünde avans tabancası ile işlemin doğruluğu kontrol edilir. Son olarak distrbütör avans vakum borusu yerine tekrar monte edilir.

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.