Siyaset

Sıcak Savaş Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Sıcak savaş, iki devletin siyasi, ekonomik ve askeri anlamda uyuşmazlık yaşaması sonucunda ordularının karşı karşıya gelerek çarpışması anlamlarına gelir. Sıcak Savaş, soğuk savaş ve psikolojik savaştan farklı olarak devletlerin karşı karşıya gelerek silahlarla ya da kitle imha silahları ile birbirine üstünlük kurma çabalarını içermektedir.

Sıcak Savaşın Özellikleri

Sıcak savaş, iki devletin ordularının ya da güçlerinin karşı karşıya gelerek çarpışmasıdır. Sıcak savaşın özellikleri nelerdir? Sıcak Savaşın belli başlı özellikleri şunlardır;

1-) Sıcak Savaşta, taraflardan biri diğerine üstünlüğünü kabul ettirme çabasındadır. Taraflardan biri, diğerince yenilince ya da barışa yanaştırılınca sıcak savaş son bulur.

2-) Sıcak Savaşta asıl amaç düşmanı yıpratmak ya da düşmana zarar vermek değil, düşmanı yok etmektir.

3-) Sıcak Savaşta, taraflar birbirlerinin açığını ya da eksik yönlerini bulmaya çalışır.

4-) Sıcak Savaşlarda savaşın seyri, bitene kadar belli değildir. Taraflardan biri her ne kadar askeri açıdan güçlü olsa da Sıcak Savaşta güçsüz devletler, beklenildiğinden daha fazla direnç gösterebilir. Örneğin Vietnam Savaşı’nda Amerika’nın galip geleceğine neredeyse kesin gözüyle bakılırken Vietnamlıların direnci karşısında Amerika geri çekilmek zorunda kalmıştır.

Sıcak Savaşlarda devletler diğer devletlere karşı üstünlük kurma çabası içindedirler. Sıcak Savaşta amaç düşmanı yıpratmak değil yok etmektir.

Yakın Geçmişteki Sıcak Savaş Örnekleri

İran-Irak Savaşı (1980-1988)

Bosna Savaşı (1995)

Sovyetlerin Afganistan’ı İşgali (1979)

Amerika’nın Irak’ı İşgali (2003)

Birinci Körfez Savaşı (1991)

Sıcak Savaş ve Terör

Sıcak Savaşlar çoğunlukla devletler arası gerçekleşen bir mücadele olmasına rağmen kimi zaman bir devlet ve örgüt arasında olabilir. Sıcak savaş ve terör kapsamında Türk ordusu ile PKK arasındaki mücadeleyi örnek olarak gösterebiliriz. Bu mücadelede de Türk ordusu PKK’yı yok etmek; PKK da Türk orsusunu yok etmek istemektedir.

Güney Amerika ve Orta Amerika’daki devletlerin uyuşturucu çetelerine karşı verdiği mücadele de yine “Sıcak Savaş” çerçevesinde değerlendirilebilir.

Sıcak Savaş ve İç Savaş 

Sıcak Savaşlar çok geniş bir çerçevede değerlendirilmeye tabi tutulacak bir olgudur. Sıcak Savaş, içinde İç Savaşı da barındırabilir. İç Savaş, bir Sıcak Savaş tiplemesidir. İç Savaşta da taraflar birbirini yok etmeye çalışırlar. Örneğin İspanya İç Savaşı’nda milliyetçiler ile diğer gruplar birbirleri yok etmeye çalışmışlardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.