Sağlık

Protein Tozu İçtikten Sonra Kahve İçilir mi?

Protein tozu içtikten sonra kahve içilmesi zararlı mı, protein tozunu içtikten hemen sonra kahve içilirse ne olur? Daha önceki yazılarımızda protein tozunu içtikten sonra hangi ürünlerin kullanılıp kullanılmayacağından söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca protein tozu içtikten sonra kahve içilir mi konusuna değineceğiz.

Kahve, sporcular için olmazsa olmaz bir destek. Özellikle antrenman öncesi içilen kahvenin vücutta çok fazla olumlu etkisi olduğunu, patlayıcı kuvveti arttırdığını biliyoruz. Bunun temel sebebi depolarımızdaki enerjiyi hızlı bir şekilde taşıması. Bu basit açıklaması. Bir yandan eğer o gün düzenli beslenmemişseniz yani deponuzda enerji yoksa kahve enerji vermez. Olan enerjiyi daha verimli ve hızlı kullanmanıza yardımcı olur. Bugünkü asıl konumuz bir diğer önemli supplement olan protein tozu ile kahve birlikte kullanılır mı? Ya da protein tozu içtikten sonra kahve içilir mi?

Protein tozu içtikten sonra kahve içmek, aslına bakarsanız olumsuz hiçbir etkiye sahip olmamakla beraber detaylı bir şekilde düşündüğümüzde biraz ters bir mantıkta kalabilir. Hemen açıklayayım. Whey protein tozunu süt veya su ile karıştırıp hızlı emilimi sayesinde antrenmandan hemen sonra içiyoruz ki protein hazır olarak kullanılabilsin. (Protein tozu antrenman esnasında ya da öncesinde de kullanılabilir fakat genel mantık budur.)

Durum böyleyken kahveyi tam tersi olarak, yani antrenman öncesinde içiyoruz ki patlayıcı kuvvetimiz yüksek olsun. Kahve o kadar enerji veriyor ki bazı spor organizasyonlarında kafein doping sayılabiliyor. Bu çerçevede baktığımızda protein tozu içtikten sonra kahve içilir mi? sorusuna vereceğimiz net cevap; “Evet içilebilir.” Protein tozuna etkileşime girecek bir ilaç gibi değil bir besin desteği olarak bakarız. Fakat kahveyi antrenman öncesi kullanmamız performans açısından daha mantıklı olacaktır.

Daha önceki yazımızda kahvenin vücuda verdiği zararlardan söz etmiştik. Kahvenin zararlarından da kısaca söz edelim:

  • İçinde bulunan kafein nedeniyle alışkanlık yapar.
  • Ayrıca kalbin ritmini de olumsuz yönde etkiler. Çarpıntı yapar.
  • Fazla içilmesi halinde tansiyonu yükseltir.
  • Mide ülserinin azmasında temel nedenlerden biridir.
  • Vücutta sıvı kaybına neden olur.
  • Doğurganlığı olumsuz yönde etkilediğine dair bulgular mevcuttur.
  • Kalsiyumun idrar yolu ile vücuttan atılmasına neden olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.