Biyografi

Recai Kutan Kimdir? Aslen Nereli? Kaç Yaşında? Siyasi Hayatı ve Görüşü

Recai Kutan, Türk siyasetçi ve inşaat mühendisi. Türk siyasetinin önemli isimlerinden biri olan Recai Kutan kimdir? Siyasi hayatı nasıl geçmiştir? Aslen nerelidir? Daha önceki yazılarımızda çeşitli meslek gruplarından yüzlerce kişinin hayat hikayesini burada sizlerle paylaşmıştık. Bu yazımızda ise kısaca “Recai Kutan”dan söz edeceğiz.

Recai Kutan Kimdir?

Recai Kutan, Türk siyasetçi ve inşaat mühendisi. 1930 senesinde Malatya’da doğan Recai Kutan, ilk ve orta öğrenimini Malatya’da tamamladı. Lise öğrenimini de Malatya’da tamamlayan Recai Kutan, üniversite eğitimi için İstanbul’a geldi. Burada İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’ne giren Kutan, bölümünden 1952 senesinde mezun oldu. 1952 ile 1969 yılları arasında DSİ’de, sırasıyla Malatya DSİ 92. Şube Başmühendisi, Diyarbakır DSİ 10. Bölge Müdürü ve DSİ Genel Müdür Muavini görevlerinde çalıştı.

Erbakan (solda) ve Recai Kutan (sağda)

1969 yılında Türk Mühendislik Müşavirlik A.Ş‘de Genel Müdür olarak görev yapan Recai Kutan, daha sonra 1974 ile 1980 yılları arasında Milli Selamet Partisi Genel Başkan Yardımcılığı ile siyasi çalışmalara başladı. Kutan, 1977 seçimlerinde Selamet Partisi‘nden Malatya milletvekili, Koalisyon Hükumetinde İmar ve İskan Bakanı olarak görev yaptı. 3 yıl sonra 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından diğer Milli Selamet Partisi yöneticileri ile birlikte 9.5 ay hapis yattı. Askeri mahkeme tarafından 2 yıl hapis cezasına çarptırılan Recai Kutan, Askeri Yargıtay‘ın kararı esastan bozması sonucu beraat etti.

1983 yılından sonra kurulan (askeri darbenin tüm siyasi partilerin işleyişini durdurmasından sonra) Refah Partisi‘nde Genel Başkan Yardımcılığı ve 20. Dönem Refah Partisi Malatya milletvekilliği görevinde bulundu. Erbakan Hükumeti döneminde 1996 ile 1997 yılları arasında 54. hükumette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak da görev yapan Recai Kutan, Refah Partisi’nin 28 Şubat’tan sonra kapatılmasının ardından yeni kurulan Fazilet Partisi’nin genel başkanlığına seçildi ve 2001 yılında Saadet Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı; kurucu genel başkanlık görevini üstlendi.

Recai Kutan, Saadet Partisi genel başkanlığını 26 Ekim 2008 tarihinde Profesör Doktor Numan Kurtulmuş’a devretti. Recai Kutan hala Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyeliğini ve Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) genel Başkanlığını sürdürmektedir.

Recai Kutan iyi derecede İngilizce, Arapça ve Fransızca bilgisine sahiptir. Ayrıca Kutan’ın 3 çocuğu bulunmaktadır.

Kaynakça: Wikipedi (Alınma tarihi: 17 Mart 2019:)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.