Tarih

Refah Şilebi Olayı (Faciası) Nedir?

Refah Şilebi Olayı ya da Refah Faciası olarak da geçer. Türkiye adına Birleşik Krallık’tan sipariş edilen denizaltı ve uçak filosunun teslim alınması için Mersin Limanından çıkan ve siparişleri teslim almak için çıkan mürettebatı taşıyan Refah isimli şilebin 23 Haziran 1941 tarihinde atılan bir torpido sonucunda batması olayına verilen isimdir. Refah Şilebi faciasında 193 kişi hayatını kaybetmiştir. Bazı kaynaklara göre bu rakam 168 kişidir. 

Türkiye Cumhuriyeti, İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasından önce Birleşik Krallık’a gemi sipariş etmiş fakat Birleşik Krallık’tan alınması gereken teslimatın süresi gecikmişti. Türkiye ve Almanya arasında imzalanan Saldırmazlık Paktı çerçevesinde Birleşik Krallık gemilerin teslimatını hızlandırdı. 

Teslimatın gerçekleşmesi kararının alınmasından sonra Türkiye gemileri teslim almak için 200’e yakın mürettabatı bulunan Refah şilebini Birleşik Krallık’a gönderme kararı aldı. Heyet, Mersin Limanından yola çıkacak var daha sonra hava yoluyla Birleşik Krallık’a geçecekti. Mersin Limanından kalkan ve içinde pek çok askeri personel ve sivilin yer aldığı Refah şilebi, Mısır’a doğru yol alırken Kıbrıs açıklarında kimliği belirsiz bir denizaltı tarafından torpido atılarak batırıldı. Faciada bazı kaynaklara göre 168 kişi ölürken bazı kaynaklarda bu rakam 193 olarak geçmiştir. Aynı zamanda faciada kurtulanların sayısı 30 olarak geçer. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi, olayla ilgili soruşturma başlattı ve Refah gemisinin Vichy Hükümeti’ne (Fransa) ait bir denizaltı tarafından yanlışlıkla torpillendiği belirlendi. Bu yanlışlığın ardından Türkiye Cumhuriyeti, Fransa’dan iki savaş gemisi almıştır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.