Tarih

Cezayir Soykırımı

Fransız Cezayiri’nde (Fransa yönetimi altındaki Cezayir yönetimi) 1.5 milyon Cezayirli hayatını kaybetmiş; pek çok kişi de işkence ve kötü muamele görmüştür. 

Setif şehrinde savaştan sonra vaadedilen bağımsızlık için 8 Mayıs 1945’te toplanan halka Fransız askerleri tarafından makinalı tüfeklerle ateş açıldı ve binlerce insan bu gösterilerde hayatını kaybetti. 

Bu soykırıma varan insanlık dışı suçlar ise Fransa tarafından reddedilmiştir. Cezayir devlet başkanı Abdülaziz Bouteflika ise Fransa’nın sadece insanlara karşı değil aynı zamanda bölgenin kültürüne ve insanların kimliklerine de soykırım yaptığını ifade etmiştir. 

Her ne kadar Cezayirli yöneticiler ve üst düzey bürokratlar Fransa’nın Cezayir’de insanlık suçu işlediğini söylese de bu iddialar Fransa tarafından kabul edilmiyor. Abdülaziz Bouteflika, sözlerine şunları da ekliyor: “Cezayir sömürgecilik ve bağımsızlık savaşı dönemlerinde işlenen tüm bu suçların Fransa tarafından kabul edilmesini beklemeyi hiçbir zaman bırakmamıştır.”

Paul Aussaresses’in itiraf 

İşkence üzerine çeşitli teknikler geliştiren Emekli Tuğgeneral Paul Aussaresses (Osares diye okunur), SDECE’e bağlı istihbarat subayı olarak 1955’te Cezayir’e tayin edilmiştir ve FLN’i bastırmak için Tuğgeneral Jacques Massu (okunuşu: Masü) komutasındaki 10.Hava İndirme Tugayı’na bağlı özel timi komuta etmiştir. Paul Aussaresses anılarında bu görevi sırasında en az 1509 kişiyi yargısız infaz ettiğini itiraf etmiştir. 

Frantz Fanon ve Yeryüzünün Lanetlileri 

Ünlü yazar Frantz Fanon, Cezayir Soykırımını bölgedeki insanların dilinden aktardığı “Yeryüzünün Lanetlileri” isimli eseriyle konu edinmiş ve kitap tüm dünyada geniş yankı uyandırmıştır. 

Adnan Menderes Hükümeti Fransa’yı Desteklemişti

Lübnan’daki iç savaşta da Müslümanlar yerine Hristiyan Falanjistleri destekleyen Adnan Menderes hükümeti, Cezayir’de yaşanan olaylarda ve soykırım konusunda Fransa’nın yanında durmuştur. 

132 yıl boyunca Fransa’nın hakimiyetinde kalan Cezayir’deki katliamlar, İkinci Dünya Savaşı’nın müttefikler lehine değişmeye başlamasının ardından artmaya başladı. Ağustos’un 5’inde ise tarihin en büyük soykırımlarından biri olan Cezayir Soykırımı yaşandı. 

Soykırım, sadece bir günde olmamıştır. Soykırımın en kanlı geçtiği gün bugün olduğundan soykırım, 5 Ağustos’ta anılmaya başlanmıştır. 

Günümüzde Fransa-Cezayir İlişkileri

Fransızlar, Cezayir’de soykırım yaptıklarını resmî bir ağızdan kabul etmemiş fakat Fransız yazar ve yönetmenler eserlerinde bu konuya sıkça yer vermiştir. Aynı zamanda Cezayir asıllı pek çok futbolcu da Fransa Liginde oynamaktadır. 

Fransız meclisinde ise yine pek çok Cezayir asıllı milletvekili ve bürokrat vardır. 

Fakat;

• Fransızlar hiçbir zaman soykırım yaptıklarını kabul etmemişlerdir. 

• Fransız’ların politikası hiçbir zaman entegrasyon olmamış, asimile olmuştur. 

• Fransızlar hiçbir zaman Cezayirlilere kendi vatandaşlarına tanıdığı hakları vermemiştir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.