Kelimeler

Tahakkuk Ne Demek? Tahakkuk Cümle İçerisindeki Kullanımı ve Kökeni Nedir?

Tahakkuk ne demek? Tahakkuk nedir? Tahakkuk cümle içerisindeki kullanımı nedir? Tahakkuk kelimesinin kökeni nedir? Tahakkuk kelimesinin sözlük anlamı nedir? Tahakkuk kelimesi manası nedir?

Tahakkuk Ne Demek?

Tahakkuk, İsim.

Gerçekleşme, meydana gelme, yerine gelme anlamlarına gelmektedir.

Tahakkuk Kelimesinin Kökeni Nedir?

Tahakkuk kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiş bir sözcüktür. Kelimenin kökeni “hak” sözcüğüdür. Yine aynı şekilde “hak” kelimesinden türeyen kelimeler de tahakkuk kelimesi ile aynı köktendir.

Tahakkuk Kelimesinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Tahakkuk eden, tahakkuk ettirilen, tahakkuk edilen gibi kalıplaşmış ifadelerle kullanımı yaygındır. Yine aynı şekilde tahakkuk fişi, gider tahakkuku gibi ekonomi terimleri de vardır.

Tahakkuk Kelimesinin Cümle İçerisindeki Kullanımı Nedir?

Bir fikir henüz tecrübe edilmemiş bir mükemmelliyet tasavvurundan başka bir şey değildir. Sözgelimi adalet ilkeleriyle yönetilen mükemmel bir devlet fikri! Böyle bir tasavvur henüz tahakkuk ettirilmemiş olduğu için imkansız mıdır? Bizim tasavvurumuz öncelikle doğru olmalıdır, eğer bu noktada bir kusur yoksa, halihazırda gerçekleştirilmesinin önündeki bütün engellere rağmen bütünü ile imkansız değildir.

Eğitim Üzerine (Ruhun Eğitimi-Ahlaki Eğitim-Pratik Eğitim), Immanuel Kant (Sayfa 36 – Say Yayınları)

“Âlimler neyi devam ettirmeli? Dini ihya etmek ve oturtmak için, din ile mücadele… Misyon budur. Tarihte tahakkuk etmemiş bir dini hâkim kılmak ve yerleştirmek. Ancak bu hedefin tahakkuk etmesi için halk (nas) o derece olgunlaşmalı, o kadar dinî vicdan bilincine ve uyanışa sahip olmalı ve tevhidin gerçek anlamını öyle kavramalı ki; tevhidin tağuta kulluk ile hiçbir ilgisinin olmadığını, onunla tezat teşkil ettiğini anlamalı, kavramalı ve yaşayarak hissetmelidir. Öyle ki tevhid elbisesine bürünmüş şirkin yalancı yüzünü teşhis edebilmeli ve yeryüzünde şirkin her türlüsünü, bütün maskelerini parçalayarak yok etmelidir. Bu sayede insanlar, materyalistlerin haklı olarak ifade ettikleri cehaletin ve korkunun ürünü olan dinden kurtulup tevhid dinine kavuşsunlar.”

Dine Karşı Din / Anne Baba Biz Suçluyuz, Ali Şeriati (Sayfa 53 – Fecr Yayınları, 11.baskı, 2017.)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.