Eğitim

Termik Basınç Nedir?

Dünya üzerinde yerkürenin şekli ve kendi ekseni etrafında dönmesi sonucunda çeşitli basınç kuşakları meydana gelmiştir. Bu basınç kuşakları bütün yıl varlıklarını sürdürürler ve “sürekli basınç merkezleri” olarak adlandırılırlar. Sürekli basınç merkezleri; termik basınç ve dinamik basınç olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu yazımızda kısaca “Termik Basınç” konusu üzerinde duracağız. Termik basınç nedir? Termik basınç türleri nelerdir? 

Termik Basınç Nedir? 

Havanın ısınması ve soğuması sonucunda meydana gelen basınç türlerine “termik basınç” adı verilmektedir. Termik basınç; termik alçak basınç ve termik yüksek basınç olmak üzere ikiye ayrılır. 

A. Termik Alçak Basınç (TAB): Isınınan havanın hacimi genişler ve hafifleyerek yükselir. Yükselen hava ise yer yüzeyine daha az basınç uygular ve basınç miktarında bir azalma meydana gelir. Böylece sıcaklık nedeniyle basınç azalması oluşur. Buna da termik alçak basınç adı verilmektedir. Ekvator ve çevresindeki bölgelerde yıl içinde sürekli olarak sıcak hava şartları hakim olduğundan dolayı bu bölgelerde sürekli “termik alçak basınç” alanı oluşmaktadır. 

Dinamik Basınç Nedir?

 

B. Termik Yüksek Basınç (TYB): Soğuyan havanın (ısınan havanın tam zıttı) hacmi küçülür ve sıkışan hava ağırlaşarak yere doğru çöker. Aşağı doğru bir hareket izleyen havanın yer yüzeyine uygulamış olduğu ağırlık nedeniyle atmosfer basıncı da artmaktadır. Bu basınç türüne de “termik yüksek basınç” adı verilmektedir. Kutuplar ve kutup çevresi bölgelerde yıl içinde hakim olan soğuk havadan dolayı bu bölgelerde sürekli “termik yüksek basınç” alanı oluşmaktadır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.