Yaşamımızı Bir Hint Şebeğine Borçluyuz
Kan grubunuzu biliyor musunuz diye yazıya başlayalım. A, B, AB ya da 0. Maksimum 4 farklı cevap verme lüksünüz var. İnsanın hayatına devam edebilmesi için kan hayati öneme sahip bir sıvıdır.
Peki kan gruplarımıza bu sayı ve harfleri veren nedir ? Öncelikle alyuvarlarınızda A tipi protein bulunuyorsa A, alyuvarlarınızda B tipi protein bulunuyorsa B, her ikisi de bulunuyorsa AB, eğer ikisi de bulunmuyor ise 0 kan grubuna sahipsiniz demektir.
Kan naklini gerçekleştirmek için önceden iki tür proteine bakılıyordu. A ve B, bunların doğal bir sonucu olarak da AB. Kan naklini bu şekilde gerçekleştiren doktorlar bir süre sonra kan naklini gerçekleştirdikleri insanların teker teker öldüklerini gördüler. Kan nakli yapılmaktan vazgeçildi ve bu konuda ciddi araştırmalara başlandı.
Karl Landsteiner ve Wiener araştırmaları sonucunda alyuvarların yüzeyinde farklı bir antijene rastladılar ve bunu Latince Macaca Mulatta yani bir Hint şebeği üzerinde denediler. Şaşırtıcı bir şekilde deneğin alyuvarları ile insan kanındaki alyuvarlar %80 oranında benzerlik gösteriyorlardı. Bu hayvan üzerinde deneylenen araştırma sayesinde bilim adamları alyuvarlar üzerinde kümeleşen antijenlerin bulunduğu gruba pozitif, kümeleşmediği kan grubuna ise negatif adı konuldu.
Bu maymunun bir diğer ismi de Rhesus idi. İlk iki harfi olan rh daha sonra tıpta kan gruplarında kullanılan genel bir terim haline geldi. Kısacası şu an yaşıyorsak eğer bunu bir Hint şebeğine borçluyuz.