Deyimler ve Atasözleri

Altında Kalmamak Deyiminin Anlamı Nedir?

Altında kalmamak deyiminin anlamı nedir, ne demek? Daha önceki yazılarımızda gündelik hayatta sıkça kullanılan veya kullanımı eskiyen çeşitli deyimlerin anlamlarından söz etmiştik. Bu yazımızda ise ayrıca altında kalmamak deyiminin anlamından söz edeceğiz.

Altında Kalmamak Deyiminin Anlamı Nedir?

Kendisine yapılan bir harekete ya da söylenen bir söze karşılık vermek, bu duruma sessiz kalmamak anlamına gelir. Kişinin kendisini sinirlendirecek veya hoşuna gitmeyecek olaylar karşısında yapılan bu eylemi sineye çekmemesi, karşılığını vermesi, sessiz kalmayıp gereken cevabı vermesi ”altında kalmamak” deyimi ile ifade edilmektedir. Örneğin kendisine hakaret eden birisine hakaret eden birisi, hakaretin ”altında kalmamış” olur. Eylemin doğruluğu ya da yanlışlığı bir yana deyimle ifade edilmek istenen ”mütekabiliyet” esasının yerine getirilmesidir. Nitekim burada karşı tarafın hamlesine verilen bir cevap söz konusudur.

İnsanlar, kendilerini öfkelendirecek ya da itham altında bırakacak kimi söz ve eylemler karşısında hakimiyetlerini kaybedebilir ve kendisine yöneltilen ithamların mislini karşısındakine yapabilir/söyleyebilir. Bu gibi durumlarda ”akl-ı selim” olmak önemlidir. Elbette haklı olunan bir durum karşısında sessiz kalmak bir cevap yöntemi değildir ancak ne kadar haklı da olsak ölçülü olmayı elden bırakmamak gerekir. Öfkeden gözü dönmüş, küplere binmiş, ne yapacağını şaşırmış insanlar mantıklarını belirli bir süre devre dışı bırakırlar. Bu gibi anlarda insanlar, eylemlerinin sonuçlarından zararlı çıkabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.