Eğitim

Antimon Madeni Nedir? Nerede Çıkarılır? Özellikleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Ülkemizde çıkarılan belli başlı madenlerden biri de Antimon madenidir. Antimon madeni bir yenilemez enerji kaynağıdır. Daha önceki yazılarımız Taş Kömürü ve Perlit madeni hakkındaydı. Bu yazımızda da Antimon madeninden bahsedeceğiz. Antimon madeninin özellikleri nelerdir? Antimon madeni kısaca nedir? Antimon madeni ülkemizde hangi bölgelerde çıkarılır? Antimon madeni ve hakkında detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Antimon Madeni Nedir?

Antimon madeni, çoğunlukla gümüş beyazı renginde, kolay kırılabilir (kırılgan) yapıda olan, elektrik ve ısıyı iletmede oldukça zayıf bir element türüdür.

Antimon Madeninin Kullanım Alanları Nelerdir?

Antimon madeni, kurşunla karıştırılmak suretiyle cephane ve batarya yapımında kullanılan bir maden türüdür. Antimon madeninin kimyasal alaşımları ise yanmayan malzeme, pil, seramik, cam ve kauçuk üretiminde kullanılmaktadır.

Dünyada Antimon Madeni

Antimon madeninin dünya üzerinde üretimi 130 milyonun üzerindedir. Başta Çin, Güney Afrika, Bolivya, Rusya ve Tacikistan gibi ülkeler Antimon madeninde söz sahibi olan ülkelerdir.

Türkiye’de Antimon Madeni (Hangi Bölgelerde Çıkartılır?)

Antimon maden rezervi, dünyaya nazaran ülkemizde az olmasına rağmen ülkemizde geniş bir alana yaygınlık göstermiştir. Ülkemizde Antimon madeni belli başlı olarak şu bölgelerde çıkarılmaktadır:

Turhal (Tokat)
Dağardı ve Muratdağı (Kütahya)
İvrindi (Balıkesir)
Ödemiş (İzmir)
Gümüşler (Niğde)
Kızılcahamam (Ankara)
Sülüklüköy (İnegöl)
Söğüt (Bilecik)

Ülkemizde Antimon Madeni yatakları 1904-1915 yılları arasında başta Almanya olmak üzere diğer yabancı devletler tarafından işletilmiştir. Ülkemizde Antimon madeni rezervi 6.3 milyon ton kadardır.

Madenler ile ilgili diğer yazılarımız;

Cıva Madeni Özellikleri Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir? Nerede Çıkarılır?

Manganez Madeni Özellikleri Nedir? Nerede Çıkarılır? Kullanım Alanları Nelerdir?

Boksit Madeni Özellikleri Nedir? Nerede Çıkarılır? Kullanım Alanları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.