Sağlık

Bebekler İçin Gluten İçermeyen Mama Seçenekleri

luten; buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda yüksek oranda bulunan bir protein çeşididir. Hamurların yumuşak ve şekil alabilir hale gelmesini sağlayan yapışkan olarak da tarif edilebilir. Unlu tariflerde kullanılan un çeşitleri tarifin kıvamını güçlendirmek için daha çok tercih edilir. Bu marifetleri dışında bazı kişilerin bu proteine karşı direnç gösterdiği yani rahatsızlandığı görülüyor. 

Birçok tarifte ve üründe bulunan glutensiz bir hayat başlarda zor olsa da günümüzde hemen hemen her gıda kategorisinde glutensiz ürün çeşidi bulunuyor. Özellikle yeni doğan ve ek gıdaya geçen bebeklerin mamasında da bu hassasiyet gözetilerek glutensiz bebek mamaları üretiliyor. 

Yetişkinlerde görülen gluten hassasiyeti yeni doğan bebeklerde de görülebiliyor. Özellikle mama tüketmeye başlayan bebeklerin buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahılların içinde yer alan glüten proteine alerjik reaksiyon gösterebiliyor. 

Bebeğinizin glutene alerjisi olduğunu düşünüyorsanız yazımızın devamını okuyarak bilgi edinebilirsiniz. 

Bebeklerde Gluten Hassasiyeti Belirtileri

Bebeklerde gluten hassasiyeti veya çölyak hastalığı gibi glutenle ilişkili sorunlar, bebeklerin bağışıklık sisteminin gluteni sindirememesi veya tolere edememesi durumunda ortaya çıkabilir. Belirtileri ise sindirim sorunları, büyüme ve kilo alımında yavaşlama, iştahsızlık ve irritabilite, cilt problemleri ve anemi şeklinde sıralanabilir. 

Bebeğinizde bu belirtilerden biri ya da daha fazlası varsa bir çocuk doktoruna başvurarak teşhis koydurabilirsiniz. Uygun testler yapılarak doğru teşhis konulabilir ve böylelikle hem tedavisi hem de beslenmesi planlanabilir. 

Bebekler İçin Glutensiz Mamalar

Glutene hassasiyeti ya da çölyak hastası olan bebeklerin güvenle tüketebileceği bir seçenek olarak glutensiz mamalar karşımıza çıkıyor. Tahıl bazlı hazırlanan bebek mamaları pirinç ve mısır gibi gluten içermeyen kaynaklardan hazırlanabiliyor. Meyve ve sebze püreleri ise yine içinde gluten içermeyen bebek mamaları arasında yer alıyor. 

Özellikle anne sütünden sonra ek gıdaya ya da devam mamalarına geçen bebeklerin alerjileri ortaya çıkabiliyor. Bu tip durumlarda glutene alerjisi olduğu belirlenen bebeğin glutensiz beslenmesi, glutensiz bebek maması tüketmesi tüm belirtileri ortadan kaldırmaya yetiyor. 

Bebeklerde Gluten Hassasiyeti Teşhisi ve Tedavisi

Gluten hassasiyeti genellikle genetik bir temele sahiptir ve yaşam boyu süren bir durum olarak değerlendirilebilir. 

Bebekte aşırı gaz, ishal, kabızlık, kusma, kilo kaybı, iştahsızlık, şişkinlik ve deri döküntüleri varsa glutene alerjisi olduğu düşünülebilir. Çocuk doktoruna giderek durumun değerlendirilmesi yapılmalıdır. Kan testi ve dışkı testi yapılarak teşhis konulabilir ya da gluten diyeti verilerek deneme yapılabilir. Bebeğin durumu düzeliyorsa teşhis konulabilir. Bazı durumlarda endoskopi ya da doku biyopsisi de yapılabilir. 

Bebeğe gluten intoleransı ya da çölyak tanısı konulduktan sonra tedavisi planlanır. Tedavisinde glutensiz bebek mamaları tavsiye edilir. Emzirme devam ediyorsa annenin de bebeğinde gluten içermeyen gıdalarla beslenmesi istenir. 

Gluten hassasiyeti olan bebekler için doğru teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Verilen tedavi planına uyulduğunda bebek keyifli bir hayat geçirebilir. Uyulan tedavi planına rağmen hala sorunlar devam ediyorsa gluten dışında da sorunlar düşünülebilir.

Bebeklerde Gluten Hassasiyetinin Önlenmesi

Bebeklerde gluten hassasiyeti tamamen önlenmesi mümkün olmasa da bazı şeylere dikkat ederek süreci hafifletmek mümkün olabilir. 

Bebeği mümkün olduğunca uzun süre emzirmek yani doktorların belirttiği yaşa kadar emzirmenin devam etmesi gluten hassasiyetinin önlenmesine yardımcı olabilir. 

Ek gıdaya geçildiğinde gluten içeren tahılların tüketimi daha geç verilebilir. Her bebeğin ihtiyacı ona özel olsa da genel yorumlarda bebeklerin altı aydan önce ek gıdaya geçmesi istenmeyebilir. 

Ek gıda da glutenli ürünlere geçerken yavaş ve kontrollü davranarak bebeğin tepkisine bakılabilir. Tek tek tahıllara başlayarak her birini birkaç gün izlemek olası bir reaksiyonu anlamak için rehberlik edebilir. 

Özellikle ailede gluten alerjisi olan kişi ve kişiler varsa daha dikkatli davranılabilir. Bebeğiniz için mamaları https://www.farmaucuz.com/ adresinden güvenle satın alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.