Tarih

Bereketli Hilal

Bereketli Hilal, Verimli Hilal, Münbit Hilal. İngilizce ismiyle ‘Fertile Crescent’. Tanımı ilk kez kullanan kişi ABD’li tarih bilimci ve aynı zamanda arkeolog olan James Henry Breasted’tir. Bereketli Hilal isminin esin kaynağı bölgenin hilal biçimine benzemesidir.

Bereketli Hilal Sınırları

Bereketli Hilal, günümüzde tek bir ülkenin sınırlarında değildir. Türkiye’nin güneydoğusundan başlayan hilal, Irak’ın büyük bir bölümünü kapsayarak, Mezopotamya’nın tamamını da içine alır. Hilal’in Doğu sınırları ise İran’ın güneybatısını da içine alarak Suriye, Lübnan, Ürdün ve Filistin’e de kapsar.

Aynı zamanda Hilal’in kapsadığı alana Mısır’ın Nil Nehri‘ni de katan tarihçiler ve araştırmacılar vardır.

Neden ‘Bereketli’ Hilal

İsminin bereketli-verimli olarak adlandırılmasının  temel nedeni, ilk çağlardan beri tarıma uygun olması, iklim şartlarının yumuşaklığı ve evcilleştirilmeye müsait hayvanların bolluğudur. Bu sebeplerden ötürü Mezopotamya tarımsal ve hayvansal üretimin merkezi olmuştur. Aynı zamanda dünyada ilk tarımın bu bölgede yapıldığı bilinmektedir. Öte yandan at, koyun ve inek gibi hayvanlar da yine ilk olarak bu bölgede evcilleştirilmiştir.

Dünyanın en önemli nehirlerinden kabul edilen Nil, Dicle ve Fırat, Bereketli Hilal’in bünyesindedir. Bu üç nehir etrafında dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır.

Bereketli Hilal’in Türkiye’de yer alan toprakları Harran Ovası, Diyarbakır ve Mardin vardır.

Konuyla ilgili diğer yazılar;

Ortadoğu Neden Önemli? 

Ortadoğu Kavramının Ortaya Çıkışı ve Ortadoğu Sınırları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.