Eleştiri

Bir Kitapta Kapak Neden Önemlidir?

Kitapları nazarınızda ilgi çekici kılan nedir içeriği dışında? Hangi kitabevinin yayınladığı mı ya da kaç adet basıldığı mı? Veya Amerikan tarzı başka yazarların ne dediği hakkındaki arka bölüm mü? Korsan ya da orijinal olması mı? Bana sorarsanız bir kitabı içeriği dışında en dikkat çekici kılan şey, sizin de bildiğiniz gibi kapağı, kapak fotoğrafı ya da resmidir.

Kitaplar en çok kapaklarıyla kendine okuyucu çekerler. Ben içeriğin ne kadar kaliteli olursa olsun, kapağın da bir o kadar kaliteli olması gerektiğine inanıyorum. Böyle yaparak kimseyi kandırmış olmazsınız hem. Herkes içeriğine güvenerek kapaklarını sağlam grafikerlere yaptırmıyor bu doğru? İçeriğe çok güvenen bir yayın evi, eğer kapağa gereğinden az bir ilgi gösterirse, gerçekteki okuyucuyu kaybetmiş olmaz ama potansiyel okuyucuyu kaybetmiş olur. Ve bir okuyucu demek bir kayıp, bir zevk ya da bir bilgi demektir.

Edebi bir kitap yayımlıyorsanız  mükemmel derecede yaratıcı bir kapak bulmalısınız. Arka kapakta yer alan sözler ya da ekstra bir açıklama yazısı da yine okuyucuyu kendine çekmek için yeterli olacaktır. Bir örnek vermek istiyorum. Mesela İlhami Algör’ün Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku adlı romanının İletişim Yayınları’ndan çıkan 15. baskısı mükemmel bir örnektir.

                                

 

Öte yandan polisiye romanlar ya da cinayet romanları da öyle sıradan sirenli, karanlıklı olmamalı bana sorarsanız. Okuyucuyu içine çekecek müthiş grafikler kullanılmalı. Mesela Thomas Perry’nin yazdığı Şeytani İntikam kitabı gibi ucuz bir kapak olmamalı yani. Örneğin Ahmet Ümit’in Everest Yayınları’ndan çıkan Beyoğlu’nun En Güzel Abisi adlı polisiye romanı gibi olmalı kapaklar. İnsanın içini ısıtmalı kısaca. Mesela insanlar kitabı ellerine aldıklarında saatlerce kapağın sağını solunu incelemelidir. Çünkü kitap kutsaldır hem dinim(iz)e hem milletim(iz)e göre. Ne olursa olsun kitaba özen gösterilmeli. Örneklere bakalım.

                         

 

Mesela bazı kitaplar da yazarların resmi bulunmalı ya da romanla veya öyküyle alakalı bir resim. Okuyucu içerikte okuduğu bir olayı daha iyi anlamak için yazarın yüz hatlarına bakmalı, kapaktaki fotoğrafı incelemelidir. Poz vermiş, mankenimsi bir fotoğraf değil, çok şey anlatan bir fotoğraf, ya da harika bir görsel olmalı. Size Orhan Kemal’in Baba Evi ve Cengiz Aytmatov’un Toprak Ana isimli romanlarını örnek vererek veda etmek istiyorum. Hoşçakalın.

                                

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.