Eğitim

DergiPark’a Nasıl Makale Yüklenir? Süreç Nasıl İşler?

Birçok derginin bir araya geldiği bir platform olarak hizmet vermeyi sürdüren ve onlarca alan içinde farklı dergilerin yer aldığı Dergi Park son dönemlerde akademik çalışmalar için oldukça sık tercih edilmektedir. Dergi Park farklı alanlardan yazarların yine sistem içindeki farklı dergiler sunarak araştırmalarının yayınlanması için bir aracı oluşturur. Yayınlamak istediğiniz makaleyi derginin bunun yanı sıra istediği farklı belgelerle (Kapak sayfası, telif hakkı formu gibi) birlikte sisteme yüklemeniz gerekmektedir. Her bir dergi kendi içinde hakemler barındırır ve dergiler içindeki editörden geçen makaleler hakemlere gönderilir. Bu süreçte hakem yazar ismini görmez ve objektif bir şekilde makaleyi okuyarak bir değerlendirme sunar. Bu süreç her makale ve dergi için farklı ilerleyebilir. Örneğin bazı makaleler bu süreci 1-2 hafta gibi kısa sürede halledebiliyorken bazı dergiler bu süreci aylara yayabiliyor. Burada hakeme bu işi sunulan süre ve hakemin değerlendirme aşaması oldukça önemlidir.

Eğer hakem makalenize bir revize verdi, belli bölümlerin düzeltilmesini isteyip “tekrar kendisine gönderimini” isterse burada eksikleri yeniden düzenleyip hakemin tekrar gözden geçirmesi beklenir. Bu süreçte hakem istenilen değişiklerin editöre gösterilmesinin yeterli olduğunu da isteyebilir. Burada uygulana değişimlerden sonra editörün görmesi yeterli olacak ve böylece makalede istenilen değişimler yapıldıktan sonra editöre ulaştırılarak son kontrol sağlanacaktır.

Eğer makaleniz yayınlamaya uygunsa derginin bir sonraki sayısı için işleme alınacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da derginin makalenin yayınlama sürecini takip etmektir. Eğer makalenizi derginin yeni sayısına çok az bir süre kalmışken gönderir ya da son gönderim tarihi geçmişken gönderirseniz. Gönderdiğiniz makalenin değerlendirme süresi uzar ya da bir sonraki sayı için sıraya konulur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.