Eğitim

İntrazonal Topraklar Nedir?

Oluşumunda yüzey şekilleri ve toprak içindeki anakayanın özelliğinin görüldüğü topraklara intrazonal toprak adı verilir. İntrazonal topraklar üçe ayrılır: Bunlar halomorfik, hidromorfik ve kalsimorfik olmak üzere 3 ana kısımdan oluşmaktadır.

1. Halomorfik

2. Hidromorfik

3. Kalsimorfik

Bu topraklarda tüm horizonlar gelişmeyip sadece A ve C horizonuna sahiptirler. Kısaca intrazonal topraklar ve özellikleri şunlardır:

1. Halomorfik Topraklar

Bu topraklar kurak ve yarı kurak bölgelerde su ile eriyik haldeki çeşitli tuz ve karbonatların suyu buharlaştırmasıyla toprağın yüzeyinde veya çeşitli derinliklerde birikmesiyle oluşur.

2. Hidromorfik Topraklar

Bataklık alanlarında veya taban suyu seviyesinin yüksek olduğu alanlarda oluşan toprak tipine hidromorfik topraklar adı verilmektedir.

3. Kalsimorfik Topraklar

Yumuşak kireçtaşı ve killi kireçtaşı depoları üzerinde oluşan topraklardır. Kireç miktarı bakımından zengindir. 2’ye ayrılır:

a. Vertisoller (Dönen-Taş Doğuran)

Eski göl tabanlarındaki killi ve kireçli depolar üzerinde oluşan topraklardır. Toprak killi olduğundan dolayı kurak mevsimde çatlar ve bu çatlaklara üst kısmından sürekli toprak dökülür. Yağışlı mevsimde ise toprak su ile doygun hale geldiği için şişerek çatlaklardan dökülen toprak tekrar yukarı itilir ve bir nevi yerinde döner. Bu topraklara Trakya Bölgesi’nde Karakepir, Anadolu’da ise “taş doğuran toprak” adı verilir.

b. Rendzinalar:

Yumuşak kireçtaşları üzerinde oluşan bu topraklar, genellikle koyu renkli olup alt kısımlarında da kireç birikimi vardır.

Konuyla ilgili olarak okuyabileceğiniz diğer yazılarımız için:

Azonal (Taşınmış) Topraklar Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.