Eğitim

Kolhoz ve Sovhozlar Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Dünya üzerinde pek çok yerleşim yerleri bulunmakta ve bu yerleşim yerleri büyüklüklerine göre farklı isimler almaktadır. Şehir, köy, kasaba, nahiye, ilçe gibi isimler, yerleşim yerlerinin daha çok nüfuslarına bağlı olarak elde ettiği statülere verilen isimdir. Bu yazımızda bir köy yerleşim birimi olan kolhoz ve sovhozlardan söz edeceğiz. 

Daha önceki yazılarımızda İsrail’de görülen Kibbutz ve Moşavlardan söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca kolhoz ve sovhozlardan söz edeceğiz. Kolhoz ve sovhozlar hakkında nedir, ne demek, özellikleri nelerdir, nüfusları nedir gibi pek çok merak edilen sorular var. Bu yazımızda tüm bu soruların cevabını bulabilirsiniz. 

Kolhoz ve Sovhozlar Nedir? 

Bir çeşit kooperatif çiftlik yerleşim birimi olan kolhoz ve sovhozlar, 1991 yılında dağılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, yani SSCB’de ve eski Doğu Bloku ülkelerinde yaygın olarak görülmekteydi. Sosyalizm fikrinin 1990’lara doğru çökmesinin ardından bu işletmelerin çoğu da özelleştirildi. 

1933 yılından sonra Sovyetler’de gerçekleştirilen “toprak reformu” bir diğer ismiyle “kolektifleştirme” sayesinde köy arazileri Kolhozlara dönüştürüldü. Köylülerin kar durumunda veya zarar durumunda ortağı olduğu bu işletmeler, köylünün emeğini kullandı fakat hiçbir zaman kar etmedi. Bu sistemle köylüler, karın tokluğuna çalıştılar. 

Kolhozlardan farklı olarak sovhozlarda ise kişilere ait çiftliklerin devlet tarafından kontrol altına alınmasıyla, bu yerlerde çalışan işçiler birtakım haklara sahiptiler. 

Kolhoz ve sovhozlar, Asya kültüründe görülen komün yaşantının izlerini taşımaktaydı. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.