Teknoloji

Kondenser Mikrofon Nedir?

Kondenser mikrofon, Condenser ya da kondansatörlü mikrofon. Genelde stüdyolarda solistlerin önüne konulan, hassas, üst frekanslarda yani tiz seslerde ve harmonik cevaplarda oldukça verimli bir mikrofon çeşididir.

Kondenser Mikrofonlarda genelde elektrik yüklenmiş iki levha bulunur. Bu iki levhadan biri hareket edebilen bir yapıdadır ve diyafram olarak çalışır. Diğer ikinci levha ise sabittir. Bu iki levhadan biri + yüklü iken diğeri – yüklüdür. Levhalar arasındaki hava boşluğu ise kapasitör yani bir başka ifadeyle kondansatör etkisi yaratmaktadır.

Sesin diyaframa baskı uygulaması sonrasında sabit duran ikinci plaka ve aradaki boşluk hacimsel olarak büyülüp küçülmeye başlar. Aradaki boşluğun hareket halinde olması, voltaj potansiyelini değiştirerek kullanılabilir seviyelere getirir.

Kondenser mikrofonlar, diğer mikrofonlara göre oldukça pahalıdır. Ayni zamanda kondenser mikrofonlar, fiziksel olarak diğer mikrofonlardan daha ağırdır. Öte yandan kondenser mikrofonları çalıştırmak için genellikle dışardan bir elektriğe ihtiyaç duyulmaktadır. Pil takviyesi ile çalışan kondenser mikrofonlar olsa da en yüksek verime ulaşma açısından dışarıdan bir güce ihtiyaç duyulmaktadır. Nazaran ucuz ve kalitesiz kondenser mikrofonlarda frekans cevaplarında tutarsız ve zayıf sonuçlar gözlemlenebilir. Fakat Neumann gibi sağlam bir marka kondenser mikrofonlarda böyle bir sorunla karşılaşma olasılığı çok çok düşüktür.

Çoğu zaman 8kHz ile 12kHz aralığında rezonansa giren kondenser mikrofonlar, hassas bir yapıda olmalarından dolayı EQ oynamalarında/müdehalelerinde daha hızlı yanıt verirler.

Solistlerin en çok çekindiği mikrofon türü olan kondenser mikrofonda, mikrofona söylenen şarkılarda oldukça hassas davranmak önemlidir. Kondenser mikrofonun en zayıf noktası, tükürük gibi saçılmaların verimliliği oldukça düşürmesi.

Kondenser mikrofonun çalışma şekli olarak EvStüdyo’nun hazırlamış olduğu görsel aşağıdaki gibidir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.