Osmanlı Devlet Adamları

Köprülü Mehmet Paşa Dönemi ve Islahatları

Osmanlı Devleti’nin Duraklama Dönemine damgasını vuran en önemli ailelerinden biri de Köprülülerdir. Köprülü Mehmet Paşa, Köprülü Fazıl Ahmet Paşa, Köprülü Fazıl Mustafa Paşa ve Köprülü Amcazade Hüseyin Paşa gibi isimler Köprülü ailesinin önemli isimleri arasında yer almaktadır. Köprülü Mehmet Paşa da bu isimler arasında son derece önemli bir konuma sahiptir. Peki bu dönemde yapılan ıslahatlar nelerdir? Köprülü Mehmet Paşa döneminde yaşanan olaylar ve gelişmeler ile birlikte yapılan ıslahatlar nelerdir? 

Daha önceki yazılarımızda Osmanlı Devleti Tarihinde yaşanan siyasi ve askeri olaylardan söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca Köprülü Mehmet Paşa döneminden ve bu dönemde yapılan ıslahatlardan söz edeceğiz. 

Köprülü Mehmet Paşa Dönemi 

Köprülü Mehmet Paşa, sadrazamlık makamına gelmek için sarayın işlemlere müdahale etmemesi, memur tayin ve azletme işlerinde tam serbestlik gibi şartlar öne sürmüştür. Bu durumun altındaki neden ise Köprülü Mehmet Paşa’nın hem kendisini güvence altına almak istemesi hem de yapacağı ıslahatlara süreklilik kazandırması gibi isteği ön plana çıkmaktadır.

Köprülü Mehmet Paşa Dönemi Islahatları 

Bu dönemde ıslahatların uygulanabilmesi ve süreklilik kazanması açısından baskı ve şiddet yoluna gidilmiştir. 

Köprülü Mehmet Paşa, hatalı gördüğü devlet adamlarını görevlerinden almış veya başka görevlere atamıştır. 

Bu dönemde görevini yapamayan memur ve askerin maaşı kesilmiş ve devlet çalışanlarının verimliliği artırılmak istenmiştir. 

Aralarında görüş ayrılıklarından dolayı ihtilaf bulunan din alimleri ve ulemaların değişik yerlerde görevlere atanması ile tartışmalara son verilmek istenmiştir. 

Köprülü Mehmet Paşa Dönemi Islahatları Özellikleri Nelerdir? 

Köprülü Mehmet Paşa, Dördüncü Murat (IV. Murat) Dönemi vezir-i azamıdır. 

Köprülü Mehmet Paşa’nın sadrazamlık görevine gelirken birtakım ön şartlar sunması, devlette merkezi otoritenin sarsıldığını ve zayıfladığını göstermektedir. 

Köprülüler Devri için Osmanlı Devleti’nde Duraklama içindeki Yükselme Devri ismi verilmektedir. Tam tersi ise II. Beyazıt’tır. Beyazıt ise Yükselme Devri içindeki Duraklama Döneminin padişahıdır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.