Dizi&Film

Oscar Adayı Filmimiz Ayla Hakkında Yorumlarım

Oscar adayı filmimiz Ayla, geçtiğimiz günlerde gösterime girdi. Ayla hakkındakı yorum ve görüşlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Konu:

Film, Kore Savaşı’nda yaşanan gerçek bir hikayeyi beyazperdeye taşıyor.1950 yılında savaşta yer alan Süleyman Astsubay savaş meydanında küçük bir kız bulur. 5 yaşındaki bu Koreli kız yetimdir, nereye gideceğini bilmemektedir. Süleyman Astsubay kızı yanına alır ve Ayla ismini verir. Birliğin neşesi haline gelen Ayla ile Süleyman kısa sürede baba-kız gibi olurlar. Ancak 15 ay sonunda birliğin Türkiye’ye geri dönme kararı çıkar. Yıllar ikiliyi yeniden buluşturacak mıdır?

Oyuncular:

İsmail Hacıoğlu, Kim Seol, Ali Atay, Taner Birsel, ve Çetin Tekindor ‘un paylaştığı filmin kadrosunda Duygu Yetiş, Büşra Develi, Erkan Petekkaya, Esra Dermancıoğlu, Damla Sönmez, Altan Erkekli, Sinem Öztürk Uslu gibi önemli oyuncular yer alıyor.
YÖNETMEN: CAN ULKAY
SENARYO: YİĞİT GÜRALP
Filmin müziklerini ise Fahir Atakoğlu üstleniyor.

Ay yüzlü bir kızla ay yıldızlı bir askerin hikayesi…
Türkiye Güney Kore Yapımı Film klişeleşmiş Türk sinemasinin etkilerinden uzak bir yapıya sahip. Devletin ve sponsorlar’in desteğiyle sadece yapmak istediği işi yapmış ve gereksiz abartıdan kacinmistir. Holywood standartlarında ve Holywood tarziyla işlenen bir film olmuş. Oyuncu seçimleri çok yerinde.Bunu söylemeden geçemiycem Ali Atay’in üzerine yapışan Mecnun karekterinden kurtulduğunu gormekte sevindirici.
“Bu savasta hepimiz unutulucaz tek hatirlanacak olanlar Turklerdir” Filmin basinda cikan bu replik herşeyi anlatıyor. Türk askeri korede gercekten cok sevildi bunun nedeni kore halkina olan yardimsever ve paylaşımcı tavırları oldu. Filmin hikayeside gerçekten yaşanmış ve bunu destekler nitelikte. Film dram ve savaş türünde ve iki türünde hakkini veriyor.Dram arayan hanımlarada aksiyon arayan gençlerede istediklerini verecek cinsten.Savaş sahneleri dramın gölgesinde kalmıycak sekilde ilerliyor. Gerçekten savaş atmonsferi çok iyi yansıtılmış.  Filmin Mersinde cekildigine inanmak gercekten cok zor.Daha önce izlediğim kore savaşı filmleriyle kıyasladığımda onlar kadar iyi olduğunu düşünüyorum. (Bknz. Tae Guk Gi: The Brother of War. Kardeşlik)

Oyuncularımız harika bi iş başarmış gerek başrol gerek yan roller birbirini cok iyi tamamliyor.  Aylamızı canlandıran Güney Koreli küçük kızımızda cok iyi bir iş başarmış. Ayyüzlü Kiz sıfatını fazlasıyla hakediyor. Filmde o dönem çoğu erkeğin hayallerini susleyen Amerikali oyuncu Marilyn Monroe’u görmekte mümkün. Filmin 2. Yarisindaki zaman atlamasinda cok hafif bi kopukluk dışında olumsuz hic biseye rastlamadim.
Ve cok samimi olarak soyleyebilirim ki Ayla Türk sinemasinda her zaman farkli bir yere sahip olacaktir.

Ayla’, Türkiye sinema sektörü temsilcilerinin oylarıyla dünyanın en prestijli sinema ödüllerinden Oscar’da “yabancı dilde en iyi film” dalında Türkiye’yi temsil etmek üzere seçildi.
2015 yılında bir Türkiye-Japonya ortak yapımı olan ve 1890 yılında Japonya’ya yaptığı dostluk ziyareti sonrası Japonya’dan çıktıktan hemen sonra batan Ertuğrul fırkateyninin hikayesini Türk askerle Japon bir kızın arasındaki aşk üzerinden anlatan “Ertuğrul: 1890’’ı 451 bin seyirci izlemiş ve proje hükümet tarafından da çok desteklenmesine rağmen gişede istediği başarıyı yakalayamamıştı.

Bakalım bu sefer bir aşk hikayesine değil de baba-kız arasındaki duygusal bağa ve karşılıksız sevgiye odaklanan Ayla’hem gişede hem de Oscar Ödül Töreni adaylık sürecinde umduğunu bulabilecek mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.